Илия Груев: И Левски върви по стъпките на немските отбори
Илия Груев: И Левски върви по стъпките на немските отбори / netinfo
В Германия много се държи на детско-юношеския футбол, това разказа в интервю за Гонг българският треньор Илия Груев. Бившият футболист на Левски в момента е наставник на юношите старша възраст на Рот-Вайс Ерфурт.

„В България винаги се чувствам като у дома си, няма как да бъде иначе. През тези 6-7 години, през които съм в Германия, всяко лято и всяка зима се прибирам поне за по 20 дни”, сподели Груев.

Юношата на „сините” смята, че работата в немския отбор е едно добро начало в треньорската му кариера. „Това е и предизвикателство, защото въпреки че първият отбор на Рот-Вайс Ерфурт е в регионалната лига, ние с нашите юноши старша възраст сме в Бундеслигата, което е много сериозно изпитание за всички нас”, каза наставникът. Той обясни начинът, по който е подредено германското първенство при юношите: „Нашият шампионат е странно организиран. Но аз смятам, че това е най-подходящата форма, защото Германия е много голяма страна. Има три бундеслиги – североизточна (в която се състезаваме ние), южна и западна. Отборът, станал шампион в своята група играе полуфинал срещу първите от другите групи. Шампионът от предишната година представя още един представя още един тим от тази щафета”.

Груев разкри, че той е единственият чуждестранен треньор в нашата група. „Ние играем срещу много силни отбори – Вердер Бремен, Хамбург, Енерги Котбур и много други. Всичките наставници са много добри, това са бивши футболисти. Много се държи на детско-юношеската школа. Вчера това си говорихме със Станимир Стоилов – че спортните училища, които преди бяха люпилни на таланти, сега са затворени. В Германия тази форма се е запазила и носи много успехи”, коментира бившият футболист на Левски.

„Работата ни в юношеският тим е съгласувана с треньора на първия отбор, с шефа на детско-юношеската школа. Целта на моя отбор е да останем в елита, както е през последните две години. Миналия сезон завършихме на осмо място, което е много добре. Дадохме трима футболисти на първия тим, а пет други мои момчета са във втория. Това достатъчно красноречиво говори за добре свършена работа и за интеграция на млади футболисти в първия състав. Точно се прави и в Левски сега”, коментира наставникът на Рот-Вайс Ерфурт.

Груев обясни, че неговият клуб не може да си позволи финансово да закупи чуждестранни футболисти. „При нас обаче самата формула е много правилна. Имаме спортно училище, спортен интернат, в който се събират най-добрите играчи от областта Тюринген. Има състезатели и от други части на Германия – Байерн и др. имаме възможност да тренираме по 6-7 пъти на седмица с тези момчета. В тези интернати се залага сериозно и на учението. Те имат право да си изберат и да изучават своя професия. Така те могат да работят, след като завършат, ако случайно не успеят да се справят сфутбола”, разказа Груев.