Илиев и Кралев почнаха подготовката за Монца
Илиев и Кралев почнаха подготовката за Монца / netinfo
Димитър Илиев и Пламен Кралев, които тази година участват в европейския шампионат в GT3, от днес започват подготовката си за старта на италианската писта Монца - вторият от шестте кръга през този сезон. Двамата българи се състезават за швейцарският отбор Кесъл Рейсинг и карат Ферари F430.

Това ще бъдее второто състезание за двамата пилоти в този шампионат, след като в края на миналия месец Илиев и Кралев дебютираха в първенството с две участия на пистата Силвърстоун в Англия.

За българите английската експедиция не бе най-доброто начало, най-малкото заради това, че нито един от двамата пилоти не познаваше характеристиките на класическото британско трасе. В добавка на това, дебютът им бе върху трасе, което бе мокро и без двамата състезатели да познават в детайли поведението на своя автомобил.

Илиев и Кралев се принудиха да откажат тестовете с ферарито заради опасността да бъдат атакувани, че предварително са карали на писта, на която ще има състезание. Двамата българи ще направят първата от двете свободни тренировки (всяка по 60 минути) днес по обед, а в следобедните часове е втората им тренировъчна сесия.

Утре сутринта в 11:35 часа български време е 50-минутната квалификация за българите, а три часа и половина по-късно е първият от двата старта на втория кръг. Второто едночасово състезание от европейския шампионат на GT3 е в неделя от 12.15 часа.

Всеки от шестте старта през сезона включва по две състезания, точките от които се събират за крайното класиране на сериите.

„Пристигнахме настроени оптимистично. Нещата не са така страшни, както изглеждаха на английската Силвърстоун. Все пак тука имаме два теста и едно състезание, познаваме трасето и съм сигурен, че ще се представим много по-добре от Англия”, заяви Димитър Илиев.

„Няма начин нещата да бъдат по-лоши за нас, отколкото на Силвърстоун. Моята лична преценка е, че тук ще направим много по-добро представяне най-малкото, защото и двамата имаме опит с това трасе. Както се опитвам да допълня оптимизма на Димитър, тук най-малкото ще бъдем най-бързите пилоти измежду всичките осем ферарита, които участват в европейския шампионат”, каза Пламен Кралев.

В първенството на GT3 стартират едновременно автомобили Порше, БМВ, Аскари, Шевролет Корвет, Форд GT, Ламборгини, Астън Мартин, Додж Вайпър, Морган Аеро, Ягуар и Ферари F430, като освен общото класиране за шампионата, пилотите от отделните марки се състезават и за второ, независимо от първото класирания.