И Б-пробите положителни! Допингът е от хранителни добавки
И Б-пробите положителни! Допингът е от хранителни добавки / netinfo

Лабораторията в Кьолн и Международната федерация по щанги потвърдиха наличието на допинг и в Б-пробите на 11-те български щангисти. Чрез e-mail изследователите и ръководителите изпратиха резултатите точно в 16 часа до Българска федерация вдигане на тежести.

„Резултатите, който дойдоха в четири часа следобед от Международната централа, потвърждават наличието на метандианон (анаболен стероид) в 11-те проби, както показаха и А-пробите. Оттук нататък за нас и международната федерация, този резултат става факт. Остава да ни потвърдят санкцията, във вътрешен план ние да си изработим заключението, как се стигна до тук и да наложим глоби и отчетем пропуските си. За умисъл не може и дума да става!” обяви пред Гонг генералният секретар на БФВТ Тенчо Тенев.

Той бе лично в Кьолн при отварянето на вторите тестове, но не изчака и обявяването на резултатите. Относно предстоящите санкции, Тенев заяви: „Паричната ни глоба вероятно ще бъде 460000 долара. Тази сума бе спомената от президента на МФВТ Тамаш Аян. Не се знае нищо за какъв срок ще бъдат със спрени състезателни права щангистите. Ние ще пледираме за максимално малък срок”.

Вътрешното разследване в родните щанги към момента показва, че вероятната причина за наличието на допинг и по-специално на метандианон (анаболен стероид) в урината и на 11-ти ни щангисти е забранени вещества в хранителни добавки. „99% изводът от нашето си разследване е, че става дума за хранителна добавка взимана след ЕП април в Италия. Самият Пламен Аспарухов се съмнява в пратките между края на април и края на май, които не са били проверени от самия него и, че става дума за предоверяване” разкри Тенев.

До дни ще има официална реакция и санкции от УС на БФВТ. „До излизането на Б-пробите не можехме да имаме никаква реакция, защото така е според антидопинговия кодекс и закони. Още тази вечер ще разговаряме с ръководството и следващите дни ще се събере Управителния съвет на БФВТ, за да поставим въпроса за решение” завърши Тенчо Тенев.