Холандецът от Литекс: След напускането на Стоичков, българите не вярват в Евро’08
Холандецът от Литекс: След напускането на Стоичков, българите не вярват в Евро’08 / netinfo
Холандският национален отбор няма да има проблеми да се наложи над България в днешната европейска квалификация, това заяви холандският футболист на Литекс Тайс Слайтер пред официалния сайт на холандската федерация.

Първият представител на Ниската страна, играл в българското първенство, е изключително доволен от живота, който има на Балканите. „Българите имат фантастична култура. През зимата можеш да караш ски, а през лятото да почиваш на страхотното Черноморие, морските градове Варна и Бургас са също невероятни. От спортна гледна точка натрупах много опит именно в България. Участвах в турнира за Купата на УЕФА”, разказва халфът на Литекс.

Според Слайтер българският национален отбор върви в правилна посока. „Играят по-скоро защитно, но са опасни на контраатаки. Най-характерната система за тях е 4-4-2 с акцент в дефанзивно отношение”, коментира полузащитникът.

„На „Амстердам Арена” Холандия със сигурност ще победи България, за разлика от първия мач между двата отбора в София. Тогава срещата завърши 1:1, но гостите допуснаха сериозни грешки”, категоричен е Слайтер.

„На българите ще има бъде трудно на чуждия стадион. По време на мача на „Васил Левски” тяхната публика ги подкрепяше и това им помогна значително. Тази вечер това ще бъде коренно различно: феновете на „оранжевите” ще бъдат страшно много”, аргументира се холандецът в Литекс.

Слайтер смята, че след като Христо Стоичков е напуснал националния отбор, надеждата на запалянковците за класиране на Европейското значително е намаляла. „Вярата в успешна квалификационна кампания като че ли изчезна, след като бившият селекционер Христо Стоичков избра да застане начело на Селта Виго. Този човек се радваше и получаваше огромно доверие. Той е истинска икона в България. Откакто напусна поста си в българския тим, сякаш надеждата за класиране е намаляла много. Няма го онова позитивно чувство”, разказва впечатленията си Слайтер.

Играчът на Литекс не очаква „трикольорите” да се състезават догодина в Австрия и Швейцария. „Румъния е по-силна, а и България има тежка програма до края на кампанията си. Но кой знае, може и да се класира. Най-хубаво ще бъде, ако Холандия победи днес, а после помогне на българите да продължат към финалната фаза. Изпитвам много специално чувство към тази страна”, завърши Слайтер.