Губим олимпийска квота заради нов допинг в колоезденето ни
Губим олимпийска квота заради нов допинг в колоезденето ни / netinfo
България губи олимпийската си квота в колоезденето на шосе заради нова положителна допинг проба на роден състезател. Единственият ни участник от колоезденето на Игрите в Атина Радослав Константинов е хванат с високо съдържание на тестостерон от френска лаборатория.

Допинг-ченгетата са тествали българина непосредствено след Световната първенство на 19 юли 2007 година. Изследванията са показали наличие на анаболния стероид синтетичната версия на мъжкия хормон – 45,2. ЮСИ не са уведомили Българския колоездачен съюз.

На 19 април е трябвало Радослав да се яви за взимане на Б-проба, но това не е станало. Вследствие на това на 2 юни в офиса на БКС е получено известие, че Константинов вече е наказан – 2 години лишаване от състезателни права, отнемане на всички спечелени точки и класирания, както и загуба на олимпийската квота. Визата за Пекин е поименна и не може да бъде прехвърлена на друг колоездач.

„Има интервенция. За съжаление губим квотата. Лошото е, че БКС е бил в пълно неведение – нито информиран от ЮСИ, нито от Радослав, нито от треньора Зайков. На Световното първенство има три отрицателни проби. Всичко е станало във Франция под погледа на треньора му Христо Зайков. Чак на 2 юни получихме писмо, че е със спрени права, след положителна проба на състезание. На 17 април е трябвало да даде Б-проба, но не сме се явили, а и не сме били уведомени. Санкцията е от 2 години. Вече запитахме ЮСИ, дали може да сменим колоездача, но отговорът е отрицателен. Ние от БКС също глобяваме Радослав – две години и парична глоба” обяви пред Гонг президентът на БКС Венелин Хубенов.

Това не е първият случай на положителна допинг проба в българското колоездене.