Гришо не издържа на напрежението и загуби от Мъри на финала в Бризбейн
Гришо не издържа на напрежението и загуби от Мъри на финала в Бризбейн / снимка: БГНЕС
Гришо загуби от Мъри на финала в Бризбейн
60161
Гришо загуби от Мъри на финала в Бризбейн
  • Гришо загуби от Мъри на финала в Бризбейн

Първата тенис ракета на България при мъжете Григор Димитров загуби с 6:7 (0), 4:6 финала на турнира в Бризбейн срещу световния №3 Анди Мъри. 21-годишният българин демонстрира много добра игра в първия сет и бе близо до спечелването му, но в решаващите моменти не бе уверен.

Григор Димитров започна много силно представянето си на финала на турнира в Бризбейн. Това бе първи АТР финал за българския тенисист.

Гришо спечели бързо своя първи сервис гейм. В първото подаване на Мъри за сета, българинът поведе с 40:15 и се възползва още от първата си възможност, за да направи пробив и поведе с 2:0 гейма.

След като първи направи пробив, Гришо успя да затвърди преднината си за 3:0.

Мъри постепенно влезе в обичайния си ритъм на игра и успя да спечели подаването и да намали пасива си за 1:3 гейма.

Последва много силна игра на Григор Димитров на мрежата, която му позволи той да съхрани аванса си от един пробив за 4:1.

Двамата тенисисти спечелиха подаванията си в следващите три гейма и при 5:3, Григор Димитров сервираше за спечелването на сета.

Българинът направи три непредизвикани грешки при решаващото си подаване в сета и губеше с 15:40. Гришо отрази първата възможност за пробив, но Мъри се възползва от втората и проби за 4:5.

Десетият гейм бе най-дълъг в първия сет. Той продължи седем минути и половина, а Григор на няколко пъти пропусна да се възползва от грешки на Мъри и все пак шотландецът изравни резултата за 5:5.

Димитров поведе с 6:5 и принуди Мъри да сервира за оставане в сета. Поставеният под номер 1 в схемата на турнира в Бризбейн бе доста неуверен в изявите си на корта и на няколко пъти яростно се удряше по главата след отиграванията си.

В дванадесетия гейм от първия сет Григор Димитров поведе с 40:30 и имаше възможност да спечели сета, но Мъри се измъкна от заплетената ситуция и докара сета до тайбрейк.

В тайбрека играта на Григор Димитров се разруши и Мъри спечели със 7:0 точки, а по този начин затвори сета със 7:6 гейма.

Във втория геймм Мъри и Димитров печелеха подаванията си до 3:3 гейма, когато българинът отново първи направи пробив. Гришо се възползва от третата си възможност и поведе с 4:3 гейма.

Последва бърз отговор от Мъри, който веднага върна пробива и изравни резултата 4:4.

Шотландецът след това спечели подаването си за 5:4, а Димитров не издържа на напрежението в следващия гейм и го загуби. По този начин Анди Мъри взе втория сет с 6:4 гейма и спечели титлата от турнира в Бризбейн.