Гребците с червен конец, здравец и сини оченца за Пекин
Гребците с червен конец, здравец и сини оченца за Пекин / netinfo
Олимпийските ни гребци отпътуваха за Пекин в отлично настроение. Българската федерация специално ги дари с китки здравец, вързани с родния трибагреник и им върза по един червен конец със синьо оченце за късмет и против уроки.

Румяна Нейкова и националният треньор Свилен Нейков бяха изпратени от двамата си сина, като големият Емил пожела на мама да се върне с медал и то златен.

„Най тежи отговорността преди заминаването за Пекин. Надявам се на запомнящо се състезание. В скифа конкуренцията се сгъстява и първите осем са с близки времена. Доста пъти са ме проверявали за допинг през последната година. Нямаме новини за лодката, която пътува от Люцерн за Пекин, явно всичко е наред. С нас взимаме резервни гребла,” каза олимпийската вицешампионка от Сидни и бронзова медалистка от Атина. „Изненадата е най-силното оръжие, всеки има право да има своите фарворити.”

„И двете ни лодки са добре подготвени, имат добри шансове. Нека има прогнози като тази на „Спортс Илюстрейтед”, в която Руми е със сребърен медал. Очакваме „нещо повече”. Хубаво е, че отиваме без контузии и дано финишираме в целта!” пожела си Свилен Нейков.

Първи на аерогара София тази сутрин пристигнаха братята Иво и Мартин Янакиеви. По-големият би съпроводен и от чаровната си приятелка. За Иво това ще бъде трета Олимпиада, след като участва в Синди и Атина, и финишира съответно на 5-то и 3-то място. Сега в тандем с брат си Мартин ще дебютира и в двойка скул.

„Притесненията ни са от това, че смогът в Пекин е голям и ми казаха, че от старта не се вижда финалът,” разкри Иво. „Постоянно насън вече съм на гребния канал в Китай! Понякога, сънувайки, закъснявам за старта, понякога не финиширам, друг път печеля медал! Дано имаме късмет. Нашата дисциплина - двойка скул мъже - ще бъде най-трудната според специалистите, заради голямата и силна конкуренция. Целта ни е финал и медал. Имахме малко стартове и само с един международен взехме квотата. Не знаем къде точно се намираме по ниво, тренирахме сериозно. Аз съм на 33 години, а от 20 години греба, това води и до контузии. Избрахме името на нашата лодка да бъде „Жълтата акула”, защото ще бъде единствената жълта, а имаме и силен финален спринт, нападаме като акули и така бием конкуренцията,” сподели Ива Янакиев.

25-годишният му брат Мартин бе по-скромен: „Светла Оцетова (президент на БФ Гребане и автор на проекта за гребния канал в Пекин) ни каза, че там духа нашият вятър – попътен и лек. Мисля си за дългия път до Пекин, защото не обичам да пътувам със самолети. Дано на връщане да пийнем нещо за отпускане и да празнуваме. Отиваме без резервни гребла, ако се наложи ще си купим на място. В саковете ни сме взели само олимпийските облекла, без други дрехи”.