Грандиозен скандал в щангите: 11 хванати с допинг!
Грандиозен скандал в щангите: 11 хванати с допинг! / netinfo
Единайсет български щангисти са уличени в употреба на допинг. Заради грандиозния скандал националният ни отбор по вдигане на тежести няма да участва на Олимпиадата в Пекин. Ако и вторите проби на българските щангисти се окажат положителни, те ще бъдат наказани от Международната федерация. Осем от хванатите с допинг са мъже, жените са три. В кръвта им е открит анаболният стероид „метандиенон”. Оперативното бюро на Българския олимпийски комитет се събира на спешно заседание в понеделник.

С допинг са хванати всичките ни елитни състезатели, които се готвеха за игрите в Китай: Ивайло Филев, Мехмет Фикретов, Демир Демирев, Иван Стоицов, Георги Марков, Иван Марков, Алан Цагаев и Величко Чолаков при мъжете, а при жените Донка Минчева, Милка Манева и Гергана Кирилова.

„Тепърва ще установяваме причините, виновните ще бъдат наказани”, се казва в разпространената специална декларация на Българската федерация по вдигане на тежести.

„В шок съм, само мога да кажа, че този препарат не се произвежда от години, и в България също го няма като медикамент от пет-шест години. Той се хваща месеци наред, така че не е от нас, не сме го давали ние”, сподели разтроен старши треньорът на националния ни тим Пламен Аспарухов от лагера на щангистите ни в Асеновград.

Генералният секретар на централата Тенчо Тенев коментира няколко варианта за причината за положителните проби: „Всички до един дават един и същи показател на последната проба преди Олимпиадата, което ще се рече, че започваме да обсъждаме вариантите за попадане на подобно вещество в организма – директен прием, чрез храна и чрез средства за възстановяване. Директният прием ние го изключваме, между нас няма малоумни хора. Всички знаят, че пробите се взимат поне веднъж месечно. В храната – малко трудно, защото става дума за два лагера, които са на 80 км един от друг. Остава – средствата за възстановяване”.

Президентът на федерацията ни по вдигане на тежести Антон Коджабашев отказа подробни изявления.

Преди известно време подобен скандал връхлетя тима на Гърция, но в техния случай забраненият препарат се оказа грешка на фармацевтичната компания, която след това призна и се извини за случилото се.