Генералният секретар Тенев за допинга: Истината е банална, но ужасна
Генералният секретар Тенев за допинга: Истината е банална, но ужасна / netinfo
Генералният секретар на федерацията ни по вдигане на тежести Тенчо Тенев коментира допинг-скандала с родните тежкоатлети:

„Вчера следобед дойдоха последните два факса, които не оставиха съмнение в първоначалната информация. Истината е банална, но ужасна. От 11 подготвящите се за Олимпиадата щангисти 11 са хванати с метандианон, което ще рече бианабол. Един препарат, който в последните 20 години е отречен и който се открива и от най-некачествената лаборатория поне 6 месеца след приема. Пробите са дадени на 8-9 юни, което ще рече 50-60 дни преди Олимпиадата. Всички дават един и същ показател. Това е последната проба преди Игрите, което ще рече, че започваме да обсъждаме вариантите за попадане на това вещество в организма – директен прием, чрез храна и чрез средства за възстановяване. И на последно място – интервенция. Директният прием ние го изключваме.”

„Между нас няма малоумни хора. Пробите се взимат поне веднъж месечно и много добре се знаят свойствата на бианабола. Чрез храна също е малко трудно, защото става дума за два лагера, които на 8 километра един от друг. Остава средство за възстановяване от позволените. Длъжни сме да допуснем, че в някоя от последните партиди е имало подобно замърсяване.”

Тенчо Тенев каза още: „Лампичката свети при последния вариант, тъй като това е последната проба, всички до един са уличени в едно и също, нещо което безапелационно ги изхвърля от участие – интервенция. Сега разбира се, аз не напразно поставям този вариант на последно място като теоретичен, защото ние няма като Иван Абаджиев да говорим за ЦРУ, КГБ, заговори и подобни. Но сме длъжни да го имаме предвид при положение, че всички са хванати с този нелеп бианабол. Това е шпионският вариант, който не ми се иска да разигравам в момента, въпреки че съм юрист и доста сполучливо бих могъл да изработя една версия. Това ще е последното, върху което ще мислим. Ще извършим разследване.”

„Някак си не може тази лампа да не ни светне в главата. Това е все едно с парен локомотив да гониш влака-стрела. Всички знаем, че това нещо се хваща без проблем. Ние не сме наивници. Би ни се искало Б пробите да са различни, но не разчитаме на това. Задължени сме да ги отворим. До 29-ти е срокът да поискаме отваряне на Б пробите, така че ще чакаме дата. Днес трябваше да бъде последното контролно за определяне на състава”, завърши генералният секретар на федерацията на по щанги.