Гарибов: ЦСКА може да се сгромоляса като Левски
Гарибов: ЦСКА може да се сгромоляса като Левски / netinfo
Бившият изпълнителен директор на ЦСКА Александър Гарибов заяви днес, че ЦСКА продължава да има проблеми и може да се стигне до истински срив в клуба. „Очаквам ЦСКА да се сгромоляса така, както се сгромоляса Левски след Мъри Стоилов и Наско Сираков”, коментира Гарибов. Той допълни още, че очаква нови проблеми с лиценза на „червените”. „В близките дни ще има нов одит на БФС и тогава ще стане ясно, че клубът продължава да дължи пари на различни институции като НАП, ДАМС и Министерството на отбраната. Има реална опасност за лиценза на клуба”, коментира Гарибов.

Бившият шеф в ЦСКА добави, че в клуба се е водила разточителна финансова политика. „Разработихме оздравителна програма, когато ножа опря да кокала. Трябваше да ограничим разходите, особено за Фонд „Работна заплата”. Също така трябваше да продадем някои от активите, с които разполагаме, а активите на един клуб са футболистите. Смея да твърдя, че продадохме футболистите за максимално високи цени. Томов искаше да намери пари и за малко да продадем Тунчев на Литекс за 300 хил. евро. Притеснявам се как се харчат осигурените от трансфери пари”, каза Гарибов.

Относно премиите в размер на 162 хил. лева, за които Томов твърди, че са взети от Гарибов, Стефанов и Костадинов, бившият изпълнителен директор на клуба коментира: „Наистина трябваше да вземем премии, но те са за две години. Когато видяхме на къде отиват нещата, оставихме въпросната сума в касата. Сега тактиката на Томов е да противопостави хората работили в клуба. Именно Емил Костадинов обаче е човекът, който спаси ЦСКА от изхвърляне, тъй като движеше перфектно цялата трансферна политика и закърпихме положението”.

Александър Гарибов разкри още, че е предупредил Александър Томов за евентуалните проблеми. „Наследихме стари задължения от предишния собственик и докато покривахме старите, се трупаха нови. Още тогава казах на Томов, че ни трябват ресурси, за да се справим. Имаше преливане на едни 5 млн. евро от фирмата, която държи Кремиковци през ЦСКА, като част от парите отидоха и в другата офшорка “FC Global”. Именно тази офшорка държи другата офшорка, която пък държи акциите на ЦСКА. Тези акции са на територията на България. Александър Томов няма директни акции в ЦСКА, но може да има в “FC Global””, каза още Гарибов.

Гарибов коментира и участието на Константин Жеваго в живота на ЦСКА. „Жеваго е давал два пъти пари на ЦСКА. Щеше да даде и трети път, но точно преди да го направи спря. Сумите са използвани целесъобразно. Томов си мислеше, че с едни пари може да плати на три места. Жеваго е най-удачния избор. Той иска да влезе в България и да разработи Кремиковци. Дано интересът му към ЦСКА не спадне. При него водеща е сделката за комбината”, коментира Гарибов.