FIVB и CEV пред Гонг: Бг-публиката може да спечели Евро 2011
FIVB и CEV пред Гонг: Бг-публиката може да спечели Евро 2011 / netinfo

Александър Боричич е вицепрезидент на Световната волейболна федерация, вицепрезидент на Европейската конфедерация и президент на сръбската централа. Той е последният шеф на федерацията на Югославия, първият на Сърбия и Черна гора и първият на тази на Сърбия.

Боричич е добър приятел на родните волейболни босове, като това е и човекът, който даде ценни съвети на България за битката за спечелване на домакинство заедно с Гърция на Евро 2011.

Гонг се срещна с Александър Боричич във Варна, където в два поредни уикенда той бе супервайзер на срещите от Световната лига. Ето какво сподели сърбинът: 

Нашите две страни имат големи традиции във волейбола освен на големи първенства, така също и на олимпийски игри. Бих си пожелал един балкански финал – България-Сърбия на Олимпиадата. Сърбите сме и с мъжки, и с женски състав. Дай Боже един, два, пък защо не и три медала, би било прекрасно да ги вземе.

Атмосферата във Варна бе фантастична, публиката и подкрепата й – неописуема. По отношение на организацията също е добра, гостуващите отбори нямаха никакви забележки. Ако обаче искате да организирате някакво голямо състезание или първенство, са необходими промени. За да домакинствате с Гърция през 2011 година на европейското трябва да измените и доосъвършенствате някои неща. Държавата трябва да помогне! Само федерацията ви не може да се справи сама.

Основната задача пред Европа е да определи домакина на континенталния шампионат след 3 години. Останаха само две кандидатури – Ви е Гърция срещу тази на Чехия и Австрия. Две кандидатури, четири града, всеки със своите предимства. Тежко съревнования предстои. Първият критерии е хубава зала за минимум 5 000 души, след това отстоянието и публиката. Варна или София не са далеч от Солун. Конгресът е на 26-27 септември в Мадрид. Тогава ще решим, но може решаващи да бъдат едва 2-3 гласа. Трябва да се изпънят условията. Предстоят визити за инспекции на кандидатурите. Лично президентът на СЕV Андре Майер, който вече е бил тук във Варна и Солун, знае доста, ще дойде в България, но след края на Олимпиадата в Пекин. Публиката тук в България и тази в Гърция може да се окаже в плюс за кандидатурата Ви. Феновете може да са вашето предимство и да Ви донесат Евро 2011!

Трябва да се инвестира във волейбола, в бъдещето. Не само федерацията, но и държавата. Един Матей Казийски не може просто ей така да се намери. Трябва да се роди, да бъде открит и да бъде изграден като играч. И това е само един пример – България има много добри състезатели на световно ниво и при мъжете, и при жените. Има много перспективи и за в бъдеще да бъде развит този спорт, но трябва много да се вложи и като средства, и като усилия, за да продължава да расте нагоре.

В Сърбия сега правим стратегия за въховия спорт, обмисляме изграждането на волейболен център – голяма зала с няколко по-малки допълнителни за тренировки до нея, плюс няколко корта за плажен волейбол и всичко това на едно място!

Вече трябва в България и държавата да покаже, че държи на спорта и спортисти. Необходима ви е нова или нови зали! В Сърбия имаме в няколко града големи зали – в Белград, Нови Сад, Ниш, Крагуевац и Вършац. Сега играем домакинските си мачове от Световната лига в различни градове. Такива големи зали не могат да бъдат само за волейбол, а и за други спортове и дейности. Например още за баскетбол, хандбал, културни събития, концерти и други. Преди време построихме великата Белградска арена може би най-хубавата зала в Европа – голямата ни зала за 20 хиляди човека. И Вие в България по мое мнение заслужавате такова съоръжение, и то не е едно, а две, дори три! Такава зала е от огромно значение за европейския и световен спорт! За да приемете Европейското трябва да си построите една голяма зала поне, за спорт и култура!

В България се чувствам като вкъщи, езиците ни са близки и се разбираме, хората се познаваме и тук ми е изключително приятно!

Българската волейболна федерация е с голяма традиция в Европа. В Конфедерацията на Стария континент имате голямо реноме.Развивате добре и мъжкия и женския си волейбол, взехте и световни медали. България е една от най-видните членки на CEV! Заедно сме приятели, партньори и в Балканската асоциация. Заедно може да направим много!

Доста промени направихме във волейбола! Вече отборите да могат да бъдат с 14 играчи. Видя се и ползата от либерото, затова тимовете вече ще бъдат с двама състезатели на този пост. Сега трябва публика, играчите и треньорите да свикнат промените и новите правила. С тази наши действие и занапред ще работим така, че волейболът да бъде най-популярният спорт в света.