ФИФА към клубовете: Пуснете играчите за Олимпиадата
ФИФА към клубовете: Пуснете играчите за Олимпиадата / netinfo

Президентът на ФИФА Сеп Блатер заяви, че клубовете трябва да освободят своите футболисти под 23-годишна възраст за Олимпийския футболен турнир въпреки твърденията на водещите европейски клубове, че не са длъжни да го правят.

Световната футболна централа и Асоциацията на европейските клубове, наследничката на Г-14, представяща водещите европейски клубове, публикуваха тотално противоположни съобщения. ФИФА потвърди, че клубовете са задължени да освободят играчите. В писмо до всички държави-членки на ФИФА Блатер казва:

"Освобождаването на играчите под 23-годишна възраст е било задължително винаги за всички клубове. Същият принцип се отнася и до Пекин`2008". Той добавя, че фактът, че Олимпийските игри в Пекин не са включени в съгласувания международен календар не означава, че липсва задължението за освобождаване за съответните клубове. Председателят на асоциацията Карл-Хайнц Румениге пък заяви, че "няма юридически задължения" за клубовете да освободят играчите си за олимпийския турнир през следващия месец.

"Тъй като Олимпиадата не е включена в съгласувания Международен календар на срещите, задължението за освобождаване на играчите за срещите на националните отбори според правилата на ФИФА по статута и трансферите на играчите не се прилага. Затова ние подкрепяме всички клубове, които са изправени пред загубата на важни играчи. По-рано тази седмица бразилският защитник Рафиня не замина с Шалке 04 за тренировъчен лагер, след като от клуба многократно отказаха да го освободят за игрите. Във вторник плеймейкърът на Вердер Бремен Диего отказа да се подчини на клуба и замина от Германия, а Бразилската футболна федерация разкритикува решението на Реал Мадрид да не освободи Робиньо и обяви, че решението на клуба разстройва тяхната подготовка