Фернандо Алонсо: Безсмъртието на Сена е вечно
Фернандо Алонсо: Безсмъртието на Сена е вечно / БГНЕС

Пилотът на Ферари Фернандо Алонсо вярва, че споменът за легендарния Айртон Сена ще продължи да живее вечно в и извън Формула 1.

Испанецът заедно със своя съотборник Кими Райконен и редица други бивши и настоящи пилоти почетоха паметта на бразилския автомобилен виртуоз вчера на пистата „Имола“, където на 1 май 1994 година Сена загина при катастрофа.

„Сена беше идол за мен“, коментира Алонсо. „Когато гледах, още бях малко хлапе. Състезавах се в картинга, гледах новините и го виждах как неизменно печели във Формула 1 с неговата жълта каска. Той беше героят, който ме впечатли най-силно.“

„Имах негов постер в гардероба си. Нямах шанса да се срещна лично с него или да се състезаваме, но като видях всички тези хора на „Имола“, разбрах колко голямо е било неговото влияние. Той завинаги ще остане безсмъртен“, допълни Алонсо.

„Той беше вдъхновение. Помня някои от състезанията, които можехме да гледаме по новините в Испания, защото тогава нямахме телевизионни права за Формула 1. В училище в тетрадката си имах картинки, но не с момичетата, понеже бях много малък, а на Айртон. Дори първият ми карт бе с цветовете на Макларъна на Сена, понеже и баща ми му беше фен“, завърши Алонсо.