Федерер преодоля кошмара си Каняс
Федерер преодоля кошмара си Каняс / netinfo
Номер едно в света при мъжете Роджър Федерер от Швейцария стартира с успех на турнира по тенис от сериите Мастърс в италианската столица Рим с награден фонд 2,27 милиона евро.

Федерер наниза осем аса и за 83 минути се наложи с 6:3, 6:3 над аржентинеца Гилермо Каняс, който се бе превърнал в черна котка за него.

Каняс, който записа две поредни победи над швейцареца през миналия сезон, беше един от малкото тенисисти с положителен баланс срещу световния номер едно, но вече двамата имат по три успеха в мачовете помежду си.

Федерер не допусна пробив в мача и пласира 34 печеливши удара, макар че допусна и 27 непредизвикани грешки. Швейцарецът спечели последните четири гейма във втория сет, за да триумфира.

През миналия сезон той отпадна в третия кръг след поражение от Филипо Воландри и все още няма титла от турнира в Рим. Във Вечния град Федерер има два финала през 2003 и 2006 година.

Американецът Анди Родик победи във втория кръг сънародника си Марди Фиш с 6:4, 6:1 за 66 минути. В среща от първия кръг шампионът от 2001 година Хуан Карлос Фереро от Испания победи трудно немеца Николас Кифер с 6:7, 6:3, 6:4 след 2:29 часа игра и чака победителя от надпреварата в последните три сезона и номер две в света Рафаел Надал, също от Испания.