Федерер и Исинбаева номер 1 в анкетата на ИТАР-ТАСС
Федерер и Исинбаева номер 1 в анкетата на ИТАР-ТАСС / netinfo
Номер 1 в световния тенис Роджър Федерер и световната рекордьорка в овчарския скок Елена Исинбаева са лауреати тази година в традиционната новогодишна анкета на руската информационна агенция ИТАР-ТАСС.

Федерер е избран за Спортист номер 1 в света, а Исинбаева е победител в анкетата сред руските спортисти.

Швейцарският тенисист печели със 146 точки за втора поредна година. Далеч зад него втори в света е носителят на Златната топка по футбол - плеймейкърът на Милан Кака, който събра 92 точки, а трети е трикратният световен шампион - американският спринтьор Тайсън Гай с 52 точки.

Олимпийската шампионка в овчарския скок Елена Исинбаева спечели при руските спортисти за втора поредна година със 126 точки. На второ място за най-добър спортист на Русия е тенисистката Мария Шарапова, която получи 104 точки, а трети е шампионът на Европа по баскетбол с Русия Андрей Кириленко с 62.

В анкетата на ИТАР-ТАСС взеха участие 17 информационни агенции от цял свят, сред които и Българската телеграфна агенция, както и водещи спортни издания. Те посочиха в анкетите си тримата според тях най-заслужили състезатели за годината, като за първо място се даваха 10 точки, за второ - 8 и за трето - 6 точки.