Фатих Терим се плаши от статистиката
Фатих Терим се плаши от статистиката / netinfo
Селекционерът на Турция Фатих Терим е сериозно притеснен от традициите преди днешния ключов сблъсък срещу Чехия в мача от група А на Европейското първенство срещу Чехия. Мачът е от 21.45 часа на „Стад дьо Женев” в Швейцария.

„Прегледах статистиката и тя не ни прави фаворити. Напротив, досега нямаме победа над чехите”, заяви Императора на пресконференцията преди двубоя. И наистина – в досега изиграните 4 срещи между двата отбора балансът е супер неприятен за комшиите – 3 загуби и само едно равенство. „В същото време знам, че сме достатъчно добри и е настъпил моментът да ги победим. Просто трябва по някакъв начин да противодействаме на съдбата”, каза още Терим.

Селекционерът на турците се надява изходът от мача да бъде решен в редовното време и да не се стига до новото правило на УЕФА за дузпи при равенство в показателите между два отбора.

„И за двата отбора би било добре срещата да се реши без дузпи. Не съм карал играчите ми да се упражняват допълнително в изпълнението на дузпи”, каза легендарният треньор.

Ако се стигне до 11-метровите удари това ще бъде и първи мач за турците на голям турнир решен по подобен начин. В същото време именно рулетката на дузпите донесе един от най-големите успехи в треньорската му кариера - Купата на УЕФА през 2000 година, когато неговият Галатасарай удари Арсенал с дузпи.

Императора разкри и титулярите, на които ще заложи в битката за четвъртфиналите. Той е предвидил по една промяна в трите линии на състава си в сравнение с мача с Швейцария, спечелен с 2:1 в последните секунди на мача. Един от героите на този двубой – Семих Сентюрк ще започне като титуляр в атаката на южните ни съседи. Нападателят на Фенербахче ще партнира на капитана Нихат Кахфеджъ в предни позиции. Досега Терим разчиташе на схема само с един нападател и този факт показва, че е твърдо решен да вземе победата без да се стига до дузпи.

В халфовата линия на мястото на контузения Тюмер Метин ще се появи играчът на шампиона Галатасарай Мехмет Топал. В центъра на защитата Терим ще оформи двойка от съотборниците в състава на „сараите” - Емре Гюнгьор и Сервет Четин. Първият ще замести не особено убедителния в мача с Швейцария Емре Ашък. Като титуляр срещу чехите започва и големият герой за турците от последния им мач Арда Туран. Крилото на Галатасарай вкара победния гол буквално в последните секунди на мача и освен, че отвори вратата към четвъртфиналите за Турция изхвърли единият от домакините от турнира.

Съставът на Турция за мача с Чехия:

Волкан Демирел - Хамит Алтинтоп, Сервет Четин, Емре Гюнгьор, Хакан Балта - Мехмет Аурелио, Мехмет Топал, Арда Туран, Тунджай Шанлъ - Нихат Кахведжъ, Семих Сентюрк.