Европол разкри 380 уговорени мача в Европа
Европол разкри 380 уговорени мача в Европа / БГНЕС
Европол разкри 380 уговорени мача в Европа
61072
Европол разкри 380 уговорени мача в Европа
  • Европол разкри 380 уговорени мача в Европа

Европол разследва 380 мача, играни в 15 европейски държави, поради съмнения, че са били уредени. За момента няма сведения кои са двубоите, но сред тях има квалификационни мачове за световно и европейско първенство, както и такива от най-комерсиалния клубен турнир - Шампионската лига. Повече от 400 души са заподозрени за това, че са замесени в престъпната схема. Сред тях има играчи, клубни служители и лица от подземния свят. Директорът на Европол Роб Уейнрайт обясни, че уредените мачове са част от сложна система, организирана от криминални синдикати, базирани в Азия.

Роб Уейнрайт обясни, че синдикатите са заложили 16 милиона евро на уредените мачове. От тях, те са генерирали печалби от над 8 милиона евро, като допълнителни 2 милиона са били изплатени на замесените играчи и служители. Най-големият единичен подкуп е бил от 140 000 евро.

Благодарение на 18-месечното разследване на Европол, до момента са арестувани 50 души, някои от които вече са успешно осъдени. Според Европол обаче това е едва "върхът на айсберга".

Освен 380-те мача в Европа, разследващите органи са идентифицирали повече от 300 мача в Африка, Азия и Южна и Централна Америка.

Това е тъжен ден за европейския футбол

- Директорът на Европол Роб Уейнрайт

Роб Уейнрайт: "Тази полицейска операция включи няколко отделни разследвана из цяла Европа. Анализите ни се базираха частично на информации, събрани от 13 000 имейла. Те ни помогнаха да идентифицираме връзките между уредените мачове и престъпниците, както и да направим точна характеристика на организираната престъпна мрежа".

Уейнрайт обясни, че броят на уредените мачове в Англия е сравнително малък, но потвърди, че един от тези в Шампионската лига се е играл именно там, през последните четири години. Въпреки сравнителната изрядност на Острова, "би било наивно хората да си мислят, че английският футбол не е замесен в тази схема," допълни Уейнрайт.

Това е най-мащабното организирано черно тото, с което се е сблъсквал европейският разследващ орган.