Дънекова се оправдала с болни сливици за допинга
Дънекова се оправдала с болни сливици за допинга / БГНЕС, архив

Хванатата в употреба на допинг българска лекоатлетка Силвия Дънекова е обяснила наличието на забранени субстанции в пробата си с възпаление на сливиците и последващо лечение на този проблем, става ясно от писменото й обяснение до Арбитражния съд по спорта (КАС).

Прави впечатление, че Дънекова е дала показания пред КАС, написани на български език и на ръка, се казва в становището на институцията. След това думите й били преведени на английски език.

Най-абсурдните оправдания на спортисти, хванати с допинг

"Аз не поставям под въпрос резултатите от анализа на "А"-пробата, направени от допинг-лаборатория, която отговаря за Олимпийските игри в Рио през 2016. В моя защита бих искала да заявя, че никога съзнателно не съм се опитвала да използвам вещества от забранения списък. Преди месец трябваше да вляза в болница заради абсцес на сливиците, със съпътстваща анемия. Лекуващият лекар ми предписа лечение с глюкоза, желязо, витамин С и рибоксин. Това е единственото логично обяснение за мен как би могло да влезе забранено вещество в кръвта ми. Повтарям отново, това не се случило съзнателно или умишлено", са думите на Дънекова.

Наша атлетка аут от Игрите в Рио след положителна допинг проба (ВИДЕО)

На 8 август Дънекова е била информирана, че при анализа на А-пробата е открито наличието на метоксиполиетилен гликол-епоетин бета (СЕРА), който се намира под номер S2.1.1 в забранителния списък на Световната антидопингова агенция (УАДА).

Както следва процедурата, на 10-и август Дънекова и нейният треньор са информирани, че и след отварянето на Б-пробата, която потвърждава първата, правата на атлетката са спрени.

Ръководството на българската олимпийска делегация в Рио бе уведомено за Решението на Международния арбитражен съд (КАС), с което се уважава искането на МОК във връзка с положителните допинг проби на състезателката по лека атлетика Силвия Дънекова.

1. На спортиста се отнемат правата да участва в Олимпийските игри Рио 2016
2. Спортистът се изключва от Олимпийските игри Рио 2016
3. На спортиста се отнема акредитацията за Олимпийските игри Рио 2016

Силвия Дънекова ще трябва да напусне олимпийското село, а самото наказание извън Игрите ще бъде взето и обявено от Международната федерация по лека атлетика (ИААФ), съобразно нейните критерии и разпоредби за санкции в подобни случаи.