Двайсет години по-късно: Холандия и Ван Бастен - Déjà vu
Двайсет години по-късно: Холандия и Ван Бастен - Déjà vu / netinfo
Точно преди двайсет години Холандия печели единствената си Европейска титла и то по категоричен начин. „Лалетата” мачкат всичко наред, а отборът воден от Ринус Михелс е пълен със звезди, като най-много разбира се блести Марко ван Бастен, който става голмайстор на турнира с пет попадения, а Холандия на финала побеждава с 2:0 СССР.

Двайсет години по-късно легендата на холандския футбол Марко ван Бастен е начело на националния отбор, който започна участието си на Европейското първенство в Австрия и Швейцария по незабравим начин. Дори „лалетата” да не стигнат до финала победите им срещу Италия с 3:0 и срещи Франция с 4:1 ще бъдат помнени дълго време, тъй като те бяха постигнати по категоричен начин. Холандската машина действа с пълна сила, а приликите с отбора от преди двайсет години са много.

И през 1988 година отборът на Холандия е съставен от предимно млади футболисти, които веча са звезди. В отбора личат имената на Роналд Куман, Арон Винтер, Джон Босман, Рууд Гулит, Марко ван Бастен, Ервин Куман, Франк Рийкард, Ян Вутерс. В настоящия отбор звездите, на които се надяват всички фенове на Холандия са Рууд ван Нистелрой, Роби ван Перси, Дирк Каут, Ариен Робен, Рафаел ван дер Ваарт и Уесли Снайдер.

Преди двайсет години Холандия също е в много тежка група с отборите на СССР, Англия и Ейре, след което на полуфиналите „лалетата” се разправят с ФРГ, а на финала подчиняват СССР с невероятен гол на Марко ван Бастен.

Европейското първенство в Австрия и Швейцария е последният голям форум за Ван Бастен като национален селекционер на Холандия поне за следващите няколко години, тъй като той застава начело на Аякс от следващия сезон. Със сигурност легендата на холандския футбол ще иска да си тръгне победоносно и да покаже, че треньорската му кариера няма да бъде по-незапомняща се от тази като играч, но затова трябва неговите футболисти да му помогнат като победят всеки, който им се изправи на пътя.

Ван Бастен показа, че е голям треньор и прекратяването на конфликта с Рууд ван Нистелрой определено изигра сериозна роля в това Холандия сега да бъде сочена като един от големите фаворити за европейското отличие. Двамата влязаха в сериозен конфликт по време на Световното първенство в Германия през 2006 и това определено попречи на „лалетата” да направят нещо голямо, но това вече е забравено.

Сега Нистелрой е лидер на отбора, а като че ли холандците наистина вече са заприличали и на отбор, а не на конкуриращи се на терена футболисти, които гледат да направят добро впечатление с няколко добри изяви, за да си осигурят трансфер в по-класен отбор. Холандия изглежда като голям колектив, а затова доказателство са последните два големи мача на „лалетата” срещу световните шампиони от Италия и срещу Франция.

В „Групата на смъртта” холандците бяха отписвани и смятани за твърди аутсайдери заедно с Румъния, но Нистелрой и компания показаха, че когато холандската машина заработи и започне да мачка много трудно някой може да я спре.

Със сигурност не трябва да се правят големи заключения само от две победи, независимо, че те са постигнати по много категоричен начин и независимо, че са срещу Италия и Франция, защото във всеки един момент машината може и да забуксува, но този път изглежда, че това няма да стане.

Явно Марко ван Бастен е смазал добре мотора и той работи на максимални обороти. Сега остава легендарният футболист да се превърне в легендарен треньор, а до този етап остават три много важни крачки за Холандия – четвъртфиналът, полуфиналът и финалът.