Дни на сините надежди и сините камъни
Дни на сините надежди и сините камъни / netinfo

Съвместна публикация на Gong.bg и вестник Стандарт

В дните на големите европейски дербита и ние дадохме своя скромен принос. Докато Европа и света гледаха Милан-Интер, мърсисайдското, каталунското, че дори имаше и дерби на Донецк, макар него да са си го гледали само в Украйна, то България предложи Левски – Литекс. Преди мача по традиция напоследък, някои предположиха, че това бил най-кървавия сблъсък в последно време. За жалост обаче в събота вечер на „Герена” кръв може да е имало единствено ако някои от трибуните е сгащил непокорен комар, който преди това е бил на вечеря.

За пръв път от много време в този мач дерби нямаше. Защото Левски си взе победата с лекота и превъзходство, което не подлежи на никакво съмнение. Така дни преди поредния „мач на годината” за сините в евро-турнирите, феновете най-сетне съзират истински, реални сини надежди за нещо по-сериозно и извън сферата на заблуждаващите разгромни победи над настоящи „футболни комари” от сорта на Ботев. Жилина няма как да е по-стойностен тим от Литекс, така, че всичко като спортно-техническа готовност е налице. Друга тема вече е спортния ден и късмет. За него още няма измислена методика.

Колкото до Литекс, рутината на пораженията е тази която трябва да притеснява някого в Ловеч. А това, че след мача май никой в щаба на Литекс не е притеснен е още по-притеснителното. За n-ти път преди сезона наляво и надясно във футболното пространство летяха сигурни констатации, че този път Литекс ще бъде безжалостен към всички и надпреварата е безсмислена. Първо Пената обаче с някаква набързо скалъпена формация ги натупа за Суперкупата, след това дойдоха няколкото частични неуспеха в първенството, а в купата на УЕФА според очакванията всичко свърши в предверието на групите. Дано Стоилов и Литекс ме опровергаят с класическа победа в Бирмингам – няма лошо да сбъркаме в прогнозата. За бившия клуб на Мъри хубавото бе перфектния развой на мача, който не позволи на публиката да тъгува по романтичния период на треньора, донесъл толкова радост в Европа, но също така попълнил списъка с Беверен, Тампере и 16-те точки.

Победата на Левски бе добра за ЦСКА в аспекта на временното класиране, тъй като Литекс бе по-близо до армейците, които пак се издъниха при гостуване извън София. Случи им се за втори път, тъй като досега те са имали едва две подобни визити. Въпреки лидерството си, плод до голяма степен и на страхотната инерция от миналия сезон, пукнатините в играта на шампионите са видими от високо. Упоритото налагане на шепа младоци от страна на Стратега поне засега не е допринесло много за първото място, по-скоро кара опитните в тима да вършат двойна работа. Трябва ли да говорим да съдията в Благоевград? Или това е толкова безсмислена тема колкото тази за дупките по пътищата в София и страната, за лошото обслужване по Черноморието или за пошлата новогодишна телевизионна програма. Има някакви леки проблясъци от време на време, после всичко отново се връща на изходна позиция. Няма смисъл.

На няколко пъти се каза и написа, че след еди кой си кръг в Сливен трябвало да изрязват класирането. Да, ама есенния дял на шампионата се преполови, в града явно са събрали бая изрезки, а Сливен е на точка зад първия. Дните на радост за феновете под сините камъни продължават. Освен победния ход, все по-натрапчиви стават обаче и скандалите съпровождащи всяка победа на новаците. И това рано или късно ще се обърне против тима на Симонович. И когато всички изпищят, да не полетят сините камъни по сливенската оранжева градина? Нещо като римейк на първия чалга хит у нас „Камъните падат”.

След поредица от загуби Черно море надигна глава, макар да продължава да е във втората половина на таблицата. Нещо, което рязко контрастира в заявените амбиции преди месец. Локо Сф пък слезе малко надолу, Локо Мездра е на прилична височина, Славия също, а Черноморец продължава да е един от двата отбора до момента без загуба. Да, „А” група определено сега е като тото-сферата с топките. Въпросът е кой кога ще заседне в дупката. И дали в момента на запецването ще бъде отгоре, отдолу, отпред или отзад...