Деца пълнят безплатно зали за 50 спорта
Деца пълнят безплатно зали за 50 спорта / netinfo
Официално стартира целогодишната програма „Спорт за децата в свободното време” на Държавната агенция за младежта и спорта. Благодарение на нея децата вече целогодишно ще могат целогодишно да тренират безплатно 50 вида спорт, а не както беше последните шест години само през ваканциите.

Заниманията ще бъдат минимум 40 и не повече от 120 по вид спорт, разпределени два пъти седмично, а през ваканциите – и до четири пъти. Продължителността е един астрономичен час, а броят на обхванатите в една група деца ще бъде съобразен със спецификата на съответния спорт.

В програмата децата могат да намерят най-различни видове спорт, като освен стандартните от часовете по физическо възпитание (волейбол, баскетбол, лека атлетика, борба, футбол, бадминтон, шахмат, тенис на маса, тенис на корт), има и такива като спортна стрелба, стрелба с лък, таекуон-до, карате, акробатика, джудо, кик-бокс, кану-каяк, фехтовка, мотоциклетизъм, хокей на трева, бейзбол, ветроходство, конен спорт, хандбал, сноуборд, водна топка, художествена гимнастика, ръгби, фитнес, групови занимания по лечебна физкултура и други.

Гонг предоставя списък на одобрените проекти на спортни организации и тяхното местонахождение по програмата „Спорт за децата в свободното време” тук.

Програмата предвижда около 1000 групи и около 600 000 участия на деца в спортни занимания.

„Недопустимо е залите да стоят празни! Те ще бъдат отворени за младите вече целогодишно. Един от основните приоритети на ДАМС е до края на мандата да достигнем до всяко населено място с обучението на деца по различни видове спорт и развитието на спорта за учащи и спорта за всички. ДАМС е предвидила 2 милиона лева за модернизация на спортната база. Чрез тази програма, която отново ще напълни залите може да предизвикаме интерес и от страна на инвеститорите, което да доведе и до модернизация на съоръженията” каза председател на ДАМС Весела Лечева

За реализиране на програмата са одобрени общо 202 от постъпилите 241 проекта от 72 населени места в цялата страна. Предвидените за тях средства са в размер на 778890 лева. 36 от кандидатстващите спортни организации получават пълно финансиране на проектите си, а останалите 166 проекта се финансират частично. Обект са децата и учениците, които не се занимават системно със спорт, както и децата в неравностойно положение. Любопитно е, че в сравнение с постъпилите проекти от София, по-малките населени места са предоставили повече кандидатури.