Червеи не успяха да отводнят футболно игрище
Червеи не успяха да отводнят футболно игрище / Thinkstock/Getty Images

Експеримент да бъдат използвани червеи за дренаж на подгизнало футболно игрище в германския град Берген, се провали, съобщи ДПА.

Защитниците на околната среда посрещнаха с въодушевление идеята да бъдат закупени 200 000 холандски дъждовни червеи от специализирана ферма и да бъдат пуснати под игрището на градския стадион в Берген, за да подобрят дренажа с малките тунели, които прокопават. Това се случи през 2009 г., като цената на червеите беше 9000 евро.

Идеалното според еколозите решение обаче се провали. Игрището си остана подгизнало, а от хилядите червеи стана прекалено неравно и изискваше непрекъснато подравняване. Заради лошото му качество кметството на Берген трябваше да похарчи 1 милион евро за изкуствени тревни чимове, които да постави на друго игрище.

Сега е нает екип, който да премахне червеите от игрището. Провалилият се експеримент привлече вниманието на нацията и консервативно настроените финансисти не пропуснаха да го посочат като пример за пилеене да средствата на данъкоплатците. Обикновено подгизналите игрища се отводняват с инсталиране на дренажни тръби.

Източник: БТА