Часове преди финала: Кой ще триумфира на Евро 2016
Часове преди финала: Кой ще триумфира на Евро 2016 / Guliver/Getty Images

Тази вечер на стадион "Стад дьо Франс" в Сен Дени Франция ще спори с Португалия за титлата на Европейското първенство по футбол 2016.

Португалия се стреми към първата си корона, докато Франция е отборът, триумфирал за последно на домашно първенство на Стария континент. Португалците са играли общо 24 пъти срещу "петлите", като имат записани едва 5 успеха. Равенството е само едно, докато французите могат да се похваля с цели 18 победи.

Бившият капитан на националния отбор на Испания Шави Ернандес ще изнесе трофея на UEFA EURO 2016 за финала. 36-годишният Шави спечели надпреварата през 2008 и 2012 г. с Ла Роха, като в кариерата си той има триумф и от Световното първенство през 2010 г.

Французите откраднаха викингското Huh на Исландия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Финалната среще ще ръководи английският съдия Марк Клатенбърг. За 41-годишния британец това ще бъде четвърти мач на Евро 2016. Помощници на Клатенбърг ще бъдат сънародниците му Саймън Бек и Джейк Колин, а унгарецът Виктор Касай ще бъде четвърти съдия. Антъни Тейлър и Андре Маринър ще следят за случващото се зад двете врати.

Така бившият електричар ще стане едва вторият съдия в историята, който ръководи финала в Шампионската лига и финала на Евро 2016 в рамките на един и същ сезон след португалеца Педро Проенса през 2012 г. През май Клатенбърг бе съдия на финала в Шампионската лига между Реал Мадрид и Атлетико Мадрид, а също така и на финала за купата на Англия между Манчестър Юнайтед и Кристъл Палас.

Португалия е първият финалист на Евро 2016 (ВИДЕО)

В първия полуфинал Португалия победи Уелс с 2:0. Иберийците пречупиха коравия си съперник с два гола в началото на второто полувреме, в чиято основа бе звездата на тима Кристиано Роналдо. Той отбеляза първото попадение в двубоя и асистира на Луиш Нани за второто.

Любопитен факт е, че това беше първи успех в редовното време за тима на Фернандо Сатош на този турнир.

Часове преди финала Кой ще триумфира на Евро 2016
netinfo

Швайнщайгер се извини на феновете на Германия за "срама" във Франция

Във втория полуфинален мач Франция сложи край на серията си от мачове без успех срещу Германия на големи първенства. В герой за домакините се превърна Антоан Гризман, който вкара и двете попадения - първо от дузпа в добавеното време на първото полувреме, а след това в 72-ата минута.

Така „петлите” се оказаха победител в силния поток, в който бяха още шампионът от последните две европейски първенства Испания, Италия и Англия. Французите 19 мача поред няма загуба в домакински мачове от големи първенства - те спечелиха европейската титла през 1984 г. и световната 14 години по-късно.

Часове преди финала Кой ще триумфира на Евро 2016
netinfo

Преди финала на UEFA EURO 2016: битка на футболните съпруги (ВИДЕО)

Домакин на 15-ото поред Европейско първенство по футбол, организирано от УЕФА, беше Франция. Стартът беше даден с пищна церемония на 10 юни. 

Франция бе избрана за домакин на 28 май 2010 г., след като победи кандидатурите на Италия и Турция. Мачовете се играха на 10 стадиона в девет града: Бордо, Вилньов д'Аск, Ланс, Лион, Марсилия, Ница, Париж, Сент Етиен и Тулуза. Това бе третият път, в който Франция ще е домакин на първенството след първото издание през 1960 г. и финалите от 1984 г.

За първи път в Европейското първенство участваха 24 отбора, вместо само 16 както досега. Аргументът на УЕФА за разширяването на формата беше, че така ще се даде по-голям шанс на средноразредните отбори за класиране. Така 53 страни се бориха за 23 места, за да се присъединят към домакина Франция.

Часове преди финала Кой ще триумфира на Евро 2016
netinfo

Топката, използвана на първенството - Beau Jeu, беше произведена от Адидас. Коженото кълбо бе базирано на Brazuca, официалната топка на Световното от 2014 г., но имаше нов дизайн, включващ сини и оранжеви елементи.

Всичко за UEFA EURO 2016 и прогнозите и коментарите преди финала - в Gong.bg

Екзалтираният представител на домакините срещу още по-амбицирания тим на иберийците се готвят за незабравимо шоу. Мачът е тази вечер от 22.00 ч. и ще можете да го наблюдавате на живо в Gong.bg, NOVA и Diema Sport.