Божинов: Недвед ми препоръча Сити, това е клубът за мен
Божинов: Недвед ми препоръча Сити, това е клубът за мен / netinfo
Българският нападател на Манчестър Сити Валери Божинов претърпя една от най-неприятните контузии за млад футболист – скъсване на кръстни връзки в коляното. Въпреки че получи травмата още в началото на своя път в Сити, Божинов не се съмнява, че изборът му да премине от Италия в Премиършип е правилен.

Бъдещият татко в момента е в България, но даде дълго интервю пред клубното списание на Манчестър Сити, в което разказа как е взел решението да подпише с „Гражданите”, за престоя си в Италия и за феновете.

„Нямам никакви съмнения, че това е правилният клуб за мен,” заяви нападателят. „Нужно ми бе само да разговарям с Павел Недвед от Ювентус, който ми каза: „Не се съмнявай дали да преминеш в Манчестър Сити. Работил съм със Свен-Йран Ериксон в Лацио и той е страхотен треньор, ще те направи по-добър играч. Ще е страхотен ход за теб”.”

Божинов и Недвед играха заедно в Ювентус, а кариерата на Валери започна именно на Апенините. Той все още държи рекорда за най-млад чужденец, появявал се в мач от Серия А, и коментира факта: „Хубаво е, че имам такъв рекорд, но не е нещо, за което мисля често. Но в онзи момент, когато дебютирах, ми се струваше, че сънувам, всичко стана толкова бързо.”

Последва трансфер от Лече във Фиорентина за 9 милиона паунда и Божинов призна: „Тази цена наистина бе много голяма, но аз не оставях това да ми тежи. Отидох там с добра репутация зад себе си, като обещаващ млад нападател и предполагам, от мен се е очаквало много. Просто исках да се концентрирам върху футбола.”

Феновете във Флоренция обикнаха бързо Валери и дори му лепнаха прякора „Бум, Бум Божинов” заради експлозивността му. Именно за тях, голмайсторът коментира: „Когато преминаваш в отбор като Фиорентина, винаги трябва да имаш наум, че техните фенове са много взискателни, тъй като искат любимците им да играят добре и да печелят трофеи. В Лече не беше така, затова усетих повече напрежение и по-различна атмосфера на стадиона. Във Флоренция от играчите се очаква много, не само от мен, а от целия отбор, и ние знаехме, че трябва да изнасяме добра продукция.”

21-годишният Божинов вече има нов отбор и нови привърженици, които трябва да впечатли. Отношенията обаче ще са взаимни: „Невероятно бе да вляза в игра срещу Уест Хем. В Италия не бях свикнал с толкова много фенове на гостуванията. Затова тези 4000 фенове, които пътуваха до Лондон ме впечатлиха. Нямам търпение да покажа на тези привърженици какво мога, тъй като контузията, която получих срещу Манчестър Юнайтед бе ужасен удар за мен.”

Божинов продължи: „Искам да допринеса за успехите на Сити и нямам търпение отново да играя. Искам да се изявявам пред нашите фенове, които вече показаха невероятната си подкрепа, и е неприятно, че трябва да чакам пак за този шанс.”

Цялото интервю с Валери Божинов е публикувано в септемврийския брой на клубното списание „Сити Маг”.