Бостън поведе в две победи на Лейкърс
Бостън поведе в две победи на Лейкърс / netinfo
Отборът на Бостън преодоля бурните атаки на Лос Анджелис Лейкърс и запази преднината си за успеха със 108:102, който донесе на Селтикс предимство от 2:0 победи във финалната плейофна серия на Националната баскетболна асоциация на САЩ (НБА).

Отборът на Лейкърс трябва да спечели две от следващите си три домакинства, или Селтикс ще се прибере в Бостън със 17-та титла на НБА. Следващата среща е в нощта на вторник срещу сряда в Лос Анджелис.

Бостън имаше впечатляваща преднина от 24 точки 7:30 минути преди последната сирена в мача, но гостите стигнаха до 104:102 само 22 секунди преди края. Пол Пиърс обаче донесе на Селтикс преднина от 106:102 с две свободни хвърляния, с което спечели втората среща в серията.

Пиърс бе и основен реализатор на отбора си с 28 точки, въпреки че получи сериозна контузия в коляното в първия мач и бе изведен от залата на инвалидна количка. Леон Пауи добави 21 точки за успеха, а Кевин Гарнет и Рей Алън записаха по 17.

Лейкърс започна отлично срещата с 22:20 през първата четвъртина, но домакините се добраха до лидерството чрез серията от десет поредни точки в началото на втората и 54:42 до полувремето.

Бостън започна добре и третата четвъртина, повеждайки с 16 точки, преди гостите да нанижат няколко поредни коша, с които дефицитът им стана едва 9 точки. Във финалната минута от предпоследната част обаче Селтикс вече водеха с 81:59 след чудесна серия от 13 поредни точки.

Със седем тройки през четвъртата част играчите на Лейкърс се върнаха бързо в мача и изравниха рекорд от финали на НБА по показателя от тази линия. Това бяха и минутите на Кобе Брайънт, който след трудни първи минути завърши срещата с 30 точки.