Боричев изпревари шестима на Световното
Боричев изпревари шестима на Световното / netinfo
Единственият ни представител при мъжете на Световното първенство по фигурно пързаляне в Гьотеборг Найден Боричев завърши 39-и от 45 състезатели в кратката програма и с 38.36 точки отпадна от надпреварата, в която продължават първите 24.

Вицешампионът на Канада Джефри Бътъл изненадващо поведе след кратката програма при мъжете. Бътъл изигра чисто своята композиция и получи най-високата оценка от 82.10 точки.

Досега в кариерата си Бътъл няма златен медал от голямо първенство, но винаги е бил в подножието на медалите - трети от олимпийските игри в Торино 2006, втори на световното през сезон 2004/05, а през последните две години бе шести на планетата.

Втори засега е американецът Джони Уеър с 80.79 точки, а трети е световният вицешампион Дайсуке Такахаши от Япония с 80.40 точки.

Всички фаворити останаха извън призовата тройка. Европейският шампион Томаш Вернер от Чехия е четвърти със 79.87 точки, а бившият двукратен световен шампион Стефан Ламбиел от Швейцария е пети със 79.12 точки.

Разочароващо бе представянето на световният шампион от миналата година Бриан Жубер. Той падна при изпълнение на троен луц, получи още една единица наказание заради пресрочване на програмата и с оценка от 77.75 точки е едва на шеста позиция, на повече от 4 точки след лидера Бътъл.

Боричев, който игра със стартов номер 6, не се представи убедително и падна по време на изпълнението си и получи оценка от - 22.07 точки за технически елементи, 17.29 точки за компоненти на програмата и 1 точка наказание.

Световното първенство продължава без българско участие. Тази вечер от 19.30 часа е волната програма при танцовите двойки, утре от 14.00 часа е волната програма при мъжете, а в неделя - галаспектакълът.