Боксьорите ни спят с изложители, взимаме олимпийска квалификация
Боксьорите ни спят с изложители, взимаме олимпийска квалификация / www.eurochicago.com

Националният ни отбор по бокс е настанен в един хотел с участници в изложения и симпозиуми в Чикаго. „Спортистите са малцинство в хотела. В центъра на Чикаго, на 10 минути от залата, огромен хотел. Организаторите не могат да се справят на ниво, но дано проблемите свършат със същинския старт на Световното първенство. Вижда ме проблеми наглед с дребни неща, но не са много приятни. Световната федерация не може да се справи. Момчетата се аклиматизираха вече и се чувстват добре. Нямаме здравословни проблеми. Чакаме жребия по-късно и започваме да си правим сметките. Дано вземем медали.” сподели пред Гонг от Чикаго президентът на БФБокс Марин Димитров.

В хотела на боксьорите ни непрекъснато има български емигранти, които не се разделят с националите от пристигането им на летището. Най-голяма заслуга за това има бившият национал от БК Левски, републикански шампион за 81г. и носител на пояса на Странжата'79, който живее в Америка Петър Емилов.„Чувстваме се отлично. На големия парад по улиците на града по време на церемонията по откриването родния трибагреник беше навсякъде, както се казва на всеки ъгъл. Не ни оставят феновете нито за миг, дори ни заведоха в българската църква, отново имахме водосвет за успех на световното” каза още Димитров. На откриването присъства и боксовата легенда Мохамед Али - олимпийски шампион от Рим’60 и бивш трикратен световен шампион по бокс за професионалисти в тежка категория.

Турнирът „Странджа” има огромна вероятност да стане олимпийска квалификация. Гърция, която е домакин на квалификационен турнир за Пекин 2008 през февруари, може да се откаже поради липса на средства. БФБокс е готова да поеме организацията на този втори квалификационен турнир за Европа за Игрите догодина.„Гърците не могат да се спарят с финансовото осигуряване на олимпийската квалификация, шансът да подсигури надпреварата и 20-30% и ние ще я вземем на 100%. Решенията от Конгреса са много добри за спорта” завърши президентът на родната централа.

113 делегата с право на глас от 195 федерации присъстваха на извънредния конгрес на Международната федерация по бокс за аматьори в Чикаго. България бе представяна от Марин Димитров, академик Емил Жечев (почетен президент на Европейската федерация по бокс за аматьори)и Красимир Инински - президент на професионалната боксова лига към БФБокс. Делегатите приеха промени в правилата - премахва отсъждането за победител с явно превъзходство на състезателя, който води с 20 точки разлика, вече боксьорите могат да играят с разноцветни екипи (не само сини или червени(, да не се играят повече от 22 срещи на ден в дадено състезание и др.