Боксьорите ни пред напускане на турнир заради скандално съдийство
Боксьорите ни пред напускане на турнир заради скандално съдийство / netinfo
Българската делегация обмисляше тази вечер демонстративно напускане на олимпийския квалификационен турнир по бокс в Атина заради скандално съдийство, каза президентът на Българската федерация по бокс Марин Димитров.

"Ако не беше олимпийска квалификация, щях да изтегля отбора заради съдийството, каза за БТА Марин Димитров. В срещата в категория до 75 килограма на нашия Младен Манев с Виктор Котиюяншчи от Молдова нашето момче непрекъснато нанасяше удари, а съдиите точкуваха за молдовеца. В края на третия рунд наредих на нашия старши треньор Петър Лесов да хвърли демонстративно кърпата. Гръцката публика бе възмутена, а ние се приближихме към ринга и демонстративно ръкопляскахме на съдиите".

Боксьор номер 1 на България за 20-ти век, олимпийският шампион от Сеул-88, световен шампион от Мюнхен-82 и четирикратен европейски шампион Ивайло Маринов също изрази възмущението си: "Направо ни . . . майката! Не, не се срамувам от думите си! На срещата на Манев се бяха паднали някакви много слаби съдии от Азия. Нашият го преби от бой, а азиатците си точкуват за молдовеца. Аз съм спокоен човек, от години не съм се ядосвал така . . . "

Борис Георгиев - Моката, първият българин, носител на медал от олимпийски игри, също използва спортна редакция на БТА, за да изрази разочарованието си: "Това е провал на най-мъжествения спорт. Възмутен съм от обстановката, която цари на турнира в Атина, и най-вече от съдийството".

В категория до 69 килограма младият Евгени Борисов /България/ загуби по точки от Кахабер Жвания /Грузия/ - 13:19 точки.

В категория до 75 килограма Младен Манев загуби с отказване в 3-тия рунд /хвърлен пешкир на ринга от страна на старши треньора на българския национален отбор Петър Лесов/ от Виктор Котиюяншчи /Молдова/.

В категория до 91 килограма Спас Лазаров /България/ загуби по точки от Петрисор Гананау /Румъния/ по точки - 9:12 точки.

Така само двама български боксьори продължават борбата за олимпийски визи: Салим Салимов /категория до 51 килограма/, който утре за първи път излиза на ринга в Атина, и Детелин Далаклиев /категория до 54 кг/.