БОК иска Б отбор за щангите в Пекин
БОК иска Б отбор за щангите в Пекин / netinfo
„Спорт по вдигане на тежести искаме да съществуваме в олимпийската делегация на България на игрите в Пекин. Случаят с 11-те щангисти е суперскандален, срамно петно. Ще дадем шанс на федерацията по вдигане на тежести да направи замяна на състезателите и да изпратим Б отбор”, заяви председателят на БОК Стефка Костадинова след заседанието на оперативния щаб към централата.

„Момчетата не са наказани, а са със спрени права до отваряне на Б пробите. Ще имаме виновни само при положителен резултат, като тогава ще се предприемат финансови и административни санкции, включително и отнемане на лиценза на федерацията. Б пробите, които ще бъдат отворени в Кьолн са крайъгълен камък”, допълни Костадинова

Интересно бе изказването на Доцент Камен Плочев – председател националната комисия допинг контрол : „При щангистите става дума за руски стимулиращи препарати, които се хващат много лесно и трудно се изчистват. Това говори за некомпетентност, а сюжета за пускането им в храната или водата на момчетата е малко тип Агата Кристи. Проверяваме абсолютно всички спортисти за Пекин на гнездов метод. Април тествахме щангистите, бяха чисти, през май УАДА ги тества, също бяха чисти, но юни ги хванаха. Говорили сме многократно, но явно или ние обясняваме неправилно или те не искат да слушат. Дори един спортист преди време ми каза „Ако трябва да бъда равнопоставен на другите, трябва да взимам допинг”. Явно изкушенията и амбициите са в повече.”

При положителни Б проби на 11-те щангисти федерацията ще бъде със спрени субсидии, отнет лиценз, административни и дисциплинарни наказания, включително сваляне на ръководството.

За 4-те години олимпийска подготовка БФВТ е получила 5 млн. лева. В заключение Стефка Костадинова си пожела среща с Антон Коджабашев утре след общото събрание на БОК защото до момента никой от централата не и се е обадил. Цял свят се бори с допинга, нас ни хващат”, завърши Костадинова.