Билетите за домакинските мачове на Левски в Шампионската лига - с друга схема
Билетите за домакинските мачове на Левски в Шампионската лига - с друга схема / netinfo

Ще променим схемата за продажбата на билети за следващия домакински мач. Над 35 000 билета ще бъдат пуснати за директна продажба за фенавете на синия отбор. Всеки наредил се пред касата, ще може да купи най-много пет билета и така по някакв начин ще се ограничи спекулата с билети. Това каза за Дарик финансовият директор на „Левски” Константин Баждеков.

Ето какво още каза Баждеков за мача на „Левски” в „Челси”, за организацията на това и бъдещите домакинство на „сините” в Шампионсаката лига:

Каква е прогнозата Ви за мача довечера?

Аз се надявам „Левски” да се представи така, че да спечели от този мач не само точки, но и да зарадва публиката, която ще го подкрепя на пълния стадион с добра игра.

Успяха ли футболистите „Левски”да преодолеят този първоначален шок от мача с „Барселона”? Ще видим ли сега повече самочувствие и по-добра игра от тяхна страна?

Мисля, че те ще го покажат на терена. Мисля, че и обстановката, и подкрепата на нашата публика и желанието да се докажат пред българските си привърженици, които независимо къде играе „Левски” го подкрепят. Но днес ще е по-различно, защото стадионът ще е пълен и почти цялата публика ще подкрепя отбора на „Левски”. Само 1700 са привържениците на „Челси”.

Аз мисля, че има и един много важен въпрос. На касата на улица „Леге” № 15 ще бъдат пуснати около 900 билети за мача, които са част от останалите, невзети от хората с абонаментни карти. Около 100 души с абонаментни карти не потърсиха. Около 800 билета в 42-ри блок на сектор „Г” ще бъдат пуснати също в продажба, защото дойдоха по-малко от предвиденото привърженици на „Челси”. Поради това и големия интерес ние взехме това решение съвместно с органите на полицията. Ще се продават по два билета на всеки, който отиде.

Как ще си съдействате с органите на полицията, за да не се продават билети „на черно”, защото полицаите са на метри от тези хора, които купуват билети по 10 лева и после ги продават на цена в пъти по-голяма и нищо не правят?

Аз не познавам всички закони, които регламентират работата на полицията. Може би трябва да се допълнят някои неща, за да бъде регламентирано какво се прави при такъв вид нарушения. Защото това е финансово нарушение – спекулативно се продават ценни книги и то от неоторизирани хора, не се издават съответните документи, така че сигурно има начини, по които да бъдат поне конфискувани тези билети. За да се спре в някаква степен спекулата. За, съжаление, ние не можем да се преборим с това, тъй като нямаме такива правомощия. Аз съм сигурен че такива събития се случват не само в България, но и на всички по-интересни мачове, където търсенето е по-голямо от предлагането. Навсякъде се създават такива предпоставки за един вид „черна борса”.

Ние си направихме изводите обаче, отчитаме слабости, които допуснахме, и аз многократно заявих, че ние се сблъскахме с един много голям ангажимент, който за радост ни се случи – влизането в Шампионската лига.

И от първия си голям домакински мач с такъв отбор и голям интерес трябва да си направим съответните изводи. И аз съм сигурен, че ще ги направим. За следващия мач ще променим схемата на продажба.

Какво точно ще промените?

Ами ще спрем да се ангажираме със заявки от най-различни институции, структури фирми. Билети ще бъдат предоставени на футболистите, на спонсорите, които подпомагат „Левски” със своите реклами и средства. Те ще имат приоритет, а всички останали билети ще се продават на касите, за да си ги купуват хората. Мисля, че по този начин ще се продават над 30 000 билета. Но те ще бъдат лимитирани – ще се продават по пет билета на човек, така че да затрудним поне малко хората, които купуват билети със спекулативна цел.

Казвате „от следващия мач”. Това означава ли, че и този ще бъде посетен от хора с покани, които не са дали пари, както дават обикновените запалянковци?

Не мога да отрека, че има и дадени покани като бонус, защото това се очаква когато каниш някого – да си е за твоя сметка. Действително има раздадени единици покани за хора, които смятаме, че в някаква степен подпомагат „Левски” и нашите задължения към тези хора се изразяват в едно уважение към тях по този начин, като ги каним на мачове.

Можете ли да споменете поне един човак от тези хора? Предполагам, че са важни персони, които хората познават?

Поканили сме Боби Михайлов, независимо че той има абонаментна карта за нашия стадион и г-н Борисов. Това са хората които сме поканили, които са извън нашите редовни ВИП-присъстващи. Имаме много депутати, имаме много хора от правителството, в това число и министри, които имат карти за нашия стадион. Те ще присъстват като са си платили мястото за тази вечер. Мога да кажа например, че Нихад Кабил, който има членска карта си е платил и ще присъства тази вечер, но не като министър, а като привърженик на „Левски”.

Какви ще бъдат печалбите на Вашия футболен клуб от такова голямо събитие, каквото правите за първи път и което ще остане в историята?

Печалбите ще ги смятаме накрая. В момента е много трудно да се каже, тъй като разходите ни ежедневно са много големи, непредвидени, в това число и за мача тази вечер. Ще направим всичко възможно хората да бъдат информирани, но всички ни гладет пачлабите, а не оценяват труда и усилията, които полагаме.