Без кучешки деликатеси и просяци на Игрите в Пекин
Без кучешки деликатеси и просяци на Игрите в Пекин / netinfo
Участниците и зрителите на летните олимпийски игри в Пекин ще бъдат лишени от възможността да дегустират една от съставните части на древната китайска кухня - кучешко месо.

Както съобщава днес "Файненшъл Таймс", властите от столицата на КНР са поискали от ръководителите на ресторантите и хотелите да изключат от своето меню блюда, съдържащи този компонент.

Междувременно стана ясно, че по улиците на китайската столица вече не могат да се срещнат професионалните просяци - представители на един от най-древните занаяти, с който се занимават от поколение на поколение цели села и области.

Заедно с тях пропаднаха и домашните работнички от други градове - "аи", което в превод от китайски означава "леличка". Това също е старинно и с много голяма традиция занятие. Обикновено "аи" работят в домовете по много години и се превръщат в своеобразни членове на семейството. Те се предават от едно на друго семейство само с препоръки.

В Пекин се забелязва и "хукоу" - засилен режим на проверки. Полицаи ходят по градските квартали и проверяват документите на всички подред. Жителите на други градове се изпращат по местоживеене съгласно личните им документи.

Засиленият режим на проверки се разпространява и върху чужденците, за които преди бе достатъчен "некитайски" външен вид. Периодично полицаите молят "почтените чужденци" да си показват паспорта с виза или разрешение за жителство.