Баскет-шеф отряза НБА за разширяване в Европа
Баскет-шеф отряза НБА за разширяване в Европа / netinfo
Изпълнителният директор на Евролигата Жорди Бартомеу анализира развитието на баскетболните първенства на Стария континент и в САЩ в интервю за CNN. След дългогодишните старания на Националната баскетболна асоциация да пробие на европейския пазар, изказването на Бартомеу бе странно.

Относно отварянето на европейски клон на НБА, той каза:„Въпросът не опира само до бизнеса. Въпросът е всички страни да намерят начин да работят заедно в този проект. Ако това не е възможно, ако се наложи да се конкурираме на един и същ пазар, кой според вас ще е в по-добра позиция?! Силната, известна марка на НБА, или традиционните европейски турнири?! Мисля, че е ясно.”

Босът на най-силната клубна надпревара в Европа продължи: „Няма значение дали НБА ще дойде тук, или не. Ние просто трябва да развиваме баскетбола в Европа. Ако стане, тогава ще видим какво ще стане. Имам някои съмнения, защото не знам как НБА иска да пренесе своя американски модел в Европа що се отнася до разпространение, цени на билети, телевизионни права и други бизнес аспекти. Ето това е големият въпрос.”

Бартомеу посочи и факта, че клубовете от двете страни на Океана се различават твърде много и по начина на управление. „При нас спонсорите правят инвестиции без големи очаквания за възвръщаемост. Но това е част от европейската култура, която е трудна за обяснение,” каза той. „Собствениците на клубове се опитват да правят добро за обществото. Ето например господин Жилберто Бенетон (собственик на Тревизо) отговаря на въпроса защо харчи огромни суми за баскетбол така: „Това е нещо, което правя за града си, тъй като тук съм роден, бизнесът ми започна оттук и искам да върна нещо,” обясни Бартомеу. „Ние буквално се борим, за да убедим клубовете, че трябва да печелят от телевизионни права. Опитваме се да им обясним, че именно натам трябва да се насочат повече усилия.”

Още една важна разлика между Европа и НБА според Бартомеу е, че „в НБА феновете искат спектакъл и не се интересуват много от победите и загубите. А тук сме по-заинтересовани от резултата, отколкото от това дали е станал спектакъл. Нашата култура се базира не на личности и индивидуалности, а на клубове. Хората подкрепят Панатинайкос или Барселона, независимо кои са играчите в тези тимове.”

Испанският бос предупреди НБА, че ще трябва да внимава и с това, че Европа е съставена от много държави, в които се говори на различни езици и се практикуват различни закони.

„Една от слабите страни на европейския баскетбол са незначителните приходи от продажбата на билети. Това ме кара да гледам и по-скептично на проекта „НБА в Европа”, тъй като европейските клубове не разчитат билетите за бюджета си. А цените на пропуските в НБА са непосилни за нашата публика,” завърши Жорди Бартомеу.

Шефът на Евролигата бе ясен, че не вижда решение на всички тези проблеми, така че да се осъществи разширяването на НБА на Стария континент.