Анулираха Дакар 2008
Анулираха Дакар 2008 / снимка: БГНЕС

Ден преди началото на маратонското рали Дакар 2008 организаторите му обявиха, че от съображения за сигурност състезание няма да има. Това е прецедент в 30-годишната история на легендарната надпревара.

Решението за анулиране на надпреварата бе взето след намесата на Френското правителство и Министерство на външните работи. Дакар 2008 трябваше да стартира на 5 януари и да завърши на 20-ти в Сенегалската столица. Причините за крайното решение са опасенията за сигурността на участниците и зрителите в Мавритания, където обстановката е много напрегнатата. От там преминават няколко от етапите на състезанието. През Мавритания състезателите трябваше да преминат между 11 и 19 януари.

На 24 декември там смъртта си намериха четирима френски туристи, които бяха застреляни от хора, свързани с терористичната група Ал-Кайда. По-късно също в северната част на Мавритания бяха убити трима военнослужещи от армията. Този акт също се свързва с ислямската терористична групировка.

Първоначално А.S.O. пое отговорност да гарантира сигурността на всички – населението в страните, състезатели, механици, журналисти и зрители, но вчера правителство изрази опасенията си за нова атака и помоли организаторите състезанието да не преминава през тази опасна зона.

Подобно отменяне на състезанието не е имало до момента. Преди години отново заради размирици се наложи промяна на маршрута, но при създалите се обстоятелства няма време за подобна организация. Така трудът и средствата на стотици екипажи и хиляди ангажирани за момента отиват напразно. Вероятно загубите на самите организатори също ще са огромни.

Днес всички се готвеха за старта, а в Лисабbон имаше и български офроудъри, сред които Диляна Лагадова, чиито снимки ползваме от www.offroad-bulgaria.com. Дакар е икона и нищо не може да разруши символа. Отмяната на изданието за 2008 г. не излага на опасност бъдещето. Да бъде предложено ново приключение на оф-роуд феновете, през 2009 е предизвикателство, на което ASO ще откликне през следващите месеци.

Агенция Speed press