Ансамбълът ни на финал, в неделя е битката за медалите
Ансамбълът ни на финал, в неделя е битката за медалите / netinfo
Българският ансамбъл по художествена гимнастика в състав Зорница Маринова, Мая Пауновска, Татяна Тонгова, Цвета Кусева, Йоана Танчева и Йолита Манолова се класира за финала на олимпийския турнир в Пекин.

Момичетата на Адриана Дунавска и Мариела Пашалиева изиграха чисто и второто си съчетание, на три обръча и два чифта бухалки, и заеха пето място след квалификациите.

Българките запазиха позицията, която съдиите им отредиха още в първия ден на надпреварата, а за втората си композиция получиха оценка от 16.875 точки, малко по-висока от вчерашната за пет въжета (16.825). Така с общ сбор от 33.700 ансамбълът ни зае петото място. Първите четири места бяха разпределени съответно за представителките на Беларус, Русия, Китай и Италия.

Според регламента за финала, който е насрочен за неделя, се класират първите осем, от общо 12-те ансамбъла, като състезанието започва отначало, без да се зачитат резултатите от квалификациите.

Макар и грешките от първия ден, руският ансамбъл изигра на ниво второто си съчетание и с общ резултат от 34.700 точки успя да измести Китай (34.525) и Италия (34.525), които заеха съответно трето и четвърто място. Лидер и след втория ден остана Беларус с 34.950 точки.

Място на финала намериха още ансамблите на Украйна, Израел и Азербайджан.

Борбата за медалите е в неделя от 6.00 часа българско време, утре е финалът в индивидуалния многобой от 13.00 часа, за където се класира Симона Пейчева.