Андон Николов: Това е краят на щангите в България
Андон Николов: Това е краят на щангите в България / netinfo
Бившият председател на Българската федерация по вдигане на тежести Андон Николов коментира за Гонг допинг-скандала с българските щангисти, които бяха хванати със забранени стимуланти.

„Нямам представа защо използват метандианонът, тъй като това е бианабол, който може да бъде открит и след 6 месеца. Изравнихме гърците. Те също имаха хванати 11 тежкоатлети, толкова и наши хванаха. Според мен това е краят на щангите в България. Препаратът може да се намери на черния пазар колкото поискате. Има хора, които внасят и не само този, а още много средства”, коментира Николов.

Според него е известно, че препаратът може да се изчисти за 30 дни, но има нова технология, която го лови и след 6 и дори 8 месеца. „Самочувствието на някои хора беше твърде високо, защото си мислиха, че имат закрила на международната федерация, нещо се е объркало. Провалът може би е в очакванията за защита от Томаш Аян. Той разпределя медалите, казва кой ще бъде наказан и кой хванат. Той върти всичко. Жалко за момчетата. Успехите ще ги четем в алманаха, защото в бъдеще няма да има големи постижения много дълго време”, допълни още Андон Николов.

Бившият шеф на федерацията сравни България с другите държави. „Ние не сме равностойни на най-добрите щангисти в света в отношение на медикаментите. Всички тези, които правят световни рекорди, със сигурност се стимулират. Световната федерация действа избирателно, на кои да отреже главите и кои да пусне. Аз знаех, че ще се случи в България и за това бях забранил такова нещо. Да кажем, че само ние сме под прицел е абсурд. За всички спортове, които има високи постижения не става само с тренировки. Може би се използват нови препарати, които не се ловят или се покриват. Това е страхотен бизнес, който се използва от МОК и от различните федерации”, сподели Николов.

Той припомни още, че турците са били изключени за 2 години, след като всички жени са били хванати. Преди 2 години и руските щангисти са заловени.

„Те обаче платиха 500 хил. долара и участваха с други хора и пак станаха първи. Руснаците си купиха нова машина за 1,5 млн. евро и си правят всичко, работят огромен брой химици в тази област. Ние нямаме хора, които евентуално да заместят хванатите”, допълни още Николов.

Според международния антидопинговия кодекс трябва да се спре финансирането на щангите. „Ако се случи това ще е страшно. По правилник, ако хванат над 3-ма души има наказание от 2 години, но ако си платиш имаш право да участваш”, разкри още Андон Николов.