Андон Николов: Пазя факела като златен олимпийски медал
Андон Николов: Пазя факела като златен олимпийски медал / netinfo
Големият шампион на България в щангите Андон Николов призна пред Гонг, че е безкрайно огорчен от опорочаването на щафетата с олимпийския огън.

„Спортът не бива да се смесва с политиката, но от друга страна спортът е политика за много държави. Жалко е, че се потъпкват олимпийските ценности. Още помня колко много се вълнувах, когато разбрах, че ще бъда един от факлоносците през 2004-та година. Трябва да сме горди, че тогава олимпийският огън премина през България, едва ли някога ще изживеем същата тръпка. Пазя си факела вкъщи, гордея се с него като със златен олимпийски медал.” - признава бившият шеф на федерацията ни по щанги.

Той не одобрява идеята за бойкот на игрите в Пекин.

„Това вече два пъти се случва в историята на спорта - олимпиадите в Л.А. и Москва. Не бива отново да преживяваме същото. Бъдещето не в конфронтацията, а в мирното решаване на проблемите.” - разсъждава Андон Николов.

Той критикува остро отношението на държавата към спорта у нас.

„На практика държавата абдикира от спорта и физическото възпитание. Ако продължаваме в същия дух скоро няма да имаме високо спортно майсторство. Всичко е на доизживяване.” - както винаги в прав текст казва Николов.

Той все пак е оптимист, че България ще се представи достойно на игрите в Пекин и ще спечелим олимпийски медали.