Алпинистите ни стъпиха на Нанга Парбат
Алпинистите ни стъпиха на Нанга Парбат / netinfo

Българските алпинисти Николай Петков и Дойчин Боянов изкачиха осем хилядника Нанга Парбат в Хималаите. Новината дойде от базовия лагер на експедицията.

Пръв на върха, който е висок 8125 метра, се е качил Дойчин Боянов, около час по-късно на Нанга Парбат е стъпил и Николай Петков.

Алпинистите са използвали много добрите метеорологични условия, но въпреки това са преодолявали дълбок сняг в подножието на върха.

Двамата алпинисти са първите, изкачили Нанга Парбат за този сезон след няколко неуспешни опити на други експедиции.

Немска експедиция е направила опит за атака, но се е отказала на 7200 метра поради дълбок сняг и лоши метеорологични условия.

Петков и Боянов имат амбицията да изкачат два осем хилядника в рамките на около два месеца.

Втората цел, освен Нанга Парбат в Хималаите, е Хидън Пик /8068м./ в планината Каракорум. На Хидън Пик алпинистите смятат да прокарат премиерен български маршрут.

Президентът Георги Първанов изпрати поздравление до алпинистите Дойчин Боянов и Николай Петков по повод на изключителното им постижение.Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Стъпването на двама големи българи след 14-часов преход на един от най-трудните и високи върхове на нашата планета, в изключително сложна метеорологическа обстановка, непосилна тези дни за други достойни спортисти по света, е личен подвиг и нова златна страница в богатата на успехи история на българския алпийски спорт, се казва в поздравлението.

Държавният глава пожелава на алпинистите спокойно завръщане в базовия лагер и успешно изпълнение на втората част от тяхната амбициозна, но и сложна програма - изкачването на следващия осемхилядник.