40-а титла в колекцията на Федерер
40-а титла в колекцията на Федерер / netinfo

Номер 1 в световния тенис Роджър Федерер (Швейцария) победи на финала французина Ришар Гаске с 2:6, 6:3, 6:2 и спечели турнира от сериите Мастърс в Торонто. Това е седма титла за Федерер тази година и общо 40-а в кариерата му.

Ришар Гаске, който е един от едва четиримата тенисисти, побеждавали Федерер в последните 2 години, изглеждаше в състояние да поднесе голямата изненада, след като спечели убедително първия сет с 6:2.

Швейцарецът обаче за пореден път показа голямата си класа и взе следващите два сета с 6:3, 6:2.

В началото на втория сет 20-годишният Гаске имаше три брекпойнта, но Федерер запази хладнокръвие, спечели пет поредни топки и взе ключовия гейм. След това швейцарецът нямаше проблеми и прекърши съпротивата на французина.

Титлата в Торонто е втора за Федерер в последните 2 години, а успехът му на финала е негова 54 поредна победа на твърда настилка.

"Трябваше да се потрудя доста, за да спечеля този мач. Не мога да повярвам колко слабо започнах втория сет. Гаске имаше възможност да ме пробие във началото на втория сет, но някак си успях да изляза от тази ситуация, която беше ключова за мача.

Това беше един физически и психически тест за мен. Винаги вярвам, че мога да обърна всеки един мач и точно това се случи днес", заяви Федерер.

Ришар Гаске играе за втори път на финал на "Мастърс", като и двата губи от Федерер. "Играх страхотно. Знам, че когато играеш с Роджър, трябва да използваш всеки предоставен шанс", каза Гаске.