2 от 2 дузпи за Левски и класика срещу „моряците”
2 от 2 дузпи за Левски и класика срещу „моряците” / Снимка: Sofia Photo Agency
Левски победи Черно море с 3:0 в първа среща от петия кръг на А група, която се игра на стадион „Георги Аспарухов”. Футболистите на Емил Велев могат да си отдъхнат окончателно, след като стана ясно, че прокобата „на пропусната дузпа” вече не виси над „сините”.

След дългата поредица от пропилени 11-метрови наказателни удари, играчите на Левски успяха да реализират две от две отсъдени дузпи срещу гостите от Варна.

Първата бе изпълнена точно от Георги Христов, а втората от Жоазиньо, въпреки че според част от специалистите положението е спорно. Третият гол от игра вкара появилият се през второто полувреме Рашид Тиберканин. От 34-та минута гостите играха с човек по-малко за втори жълт картон на Танко Дяков.

Мачът започна обещаващо, с атаки и към двете врати. Още в първите минути футболистите на Никола Спасов опитаха да изненадат своя съперник, но бившият нападател на „сините” Александър Александров, известен като Кривия или Алекс, не съумя да реализира.

Така се стигна до 15-та минута, когато главният рефер Цветан Георгиев показа бялата точка за игра с ръка на Танко Дяков в наказателното поле след удар на Владимир Гаджев. За нарушението на правилата футболистът на Черно море получи жълт картон, а с 11-метровия удар се нае Георги Христов, който направи резултата 1:0.

След това „сините” поеха инициативата в мача, но второто попадение отново падна от дузпа. В 32-та минута Танко Дяков получи втори жълт картон и съответно червен за нарушение срещу Гаджев. Точен от 11-те метра този път бе Жоазиньо.

След полувремето и с човек по-малко Черно море „свали гарда”, а темпото на игра спадна. От обещаващото начало не остана и помен, въпреки че в 52-та минута Георги Иванов – Гонзо нацели гредата, след пас на Миро Иванов.

Третият гол падна в 87-та минута, Николай Димитров асиситира на Рашид Тиберканин, който овладя и с удар от границата на наказателното поле направи резултата 3:0.

Двубоят на двата участника в турнира за Купата на УЕФА бе наблюдаван от пратеници на немския Щутгарт и словашкия Жилина.

След трите точки Левски се изкачи до второто място в класирането, а Черно море заема 6-о място във седем точки. Останалите срещи от петия кръг обаче ще се доиграват в следващите три дни.