България празнува!
По повод 24 май, в цялата страна се провеждат тържества, концерти и празнични шествия.

Стотици отдават почит на светите братя Кирил и Методий, информират от NOVA.

На площад „11 майв Пловдив честванията по случай 24-и май вече започнаха. Беше отслужена и празнична литургия от пловдивския митрополит Николай. Ще се извърши празничен молебен, ще бъдат поднесени цветя пред паметника на двамата първоучители. В Пловдив ще има и шествие, което ще премине по цялата главна улица на града. Местната власт призова учениците да не се включват в него заради противоепидемичните мерки.

На площад „Батенберг” в Русе ще бъде открита пейка-книга. Именно с това ще започват тържествата в Русе. Две шествия по централната улица „Александровска” тръгнаха в 10:30. От площад „Батенберг” ученици от 33 училища носят 80-метрово знаме. 

В Берковица премина шествието на девет училища и детски градини от цялата област. Програмата в града ще продължи с концерти и изяви на талантливи ученици.

В Хасково също се провежда шествие по главната пешеходна улица на града. Очаква се да бъдат връчени награди на учители, които са заслужили своето признание. За първи път сред отличените ще има и студенти по медицина, работили в COVID-отделения.

Шествието по централната пешеходна зона на Плевен започна. То е водено от духовници, носещи икона с образите на светите братя Кирил и Методий. Следвани са от представителни лица, оркестър и много деца от над 50 плевенски училища.

Тази година във Варна няма шествие по повод 24 май. Въпреки това се провеждат множество инициативи, с които да бъде отбелязан празника. От сутринта по основните площади на града звучаха песни и маршове, посветени на Деня на светите братя Кирил и Методий.

празник
Георги Димитров

празник
Георги Димитров


В София стотици  поднесоха цвета на паметника на Кирил и Методий пред Народната библиотека.

празник
Георги Димитров

празник
Георги Димитров

NOVA