/ iStock
Руските депутати гласуваха за отмяна на ратификацията от Москва на „Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити“, приближавайки се към изоставянето на забележително споразумение, което забранява тестването на ядрени оръжия, предаде АФП.

Русия обвини САЩ, че се подготвят за ядрени изпитания в щата Невада

Резултатите от долната камара на „Държавната дума“ показаха, че депутатите единодушно са одобрили законопроекта на първо четене. За да бъдат подписани от президента Владимир Путин, законопроектите трябва да преминат три четения в долната камара и да получат одобрение от горната камара..

Договорът има за цел цялостна забрана на всички ядрени опити и експлозии, след като Съветският съюз, Съединените щати и други ядрени сили извършиха над 2000 теста по време на Студената война.

И Русия, и Съединените щати подписаха договора през 1996 г., но Вашингтон никога не го ратифицира официално.

Висшият руски законодател Вячеслав Володин каза по-рано този месец, че Москва ще отмени ратификацията като "огледален отговор" на Съединените щати.

От началото на офанзивата на Москва в Украйна, напрежението нарасна около възможното използване на ядрени оръжия в конфликта.

ООН: Новата ядрена надпревара е лудост

Путин мобилизира ядрените сили на Русия малко след началото на конфликта и многократно се позовава на руската ядрена доктрина, която позволява използването на ядрени оръжия, ако държавата е изправена пред „заплаха за съществуването си“.

През лятото Путин потвърди, че Русия е изпратила тактически ядрени оръжия на своя съюзник Беларус, който граничи с Украйна.

По-рано този месец Москва съобщи, че е изпитала успешно крилата ракета с ядрен двигател.
БГНЕС