Руският външен министър Сергей Лавров се срещна с председателката на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) Миряна Сполярич и в началото на разговора заяви, че Киев извършва "крещящи нарушения на международното хуманитарно право", предаде ТАСС.

"Бих искал отново да ви обърна внимание върху крещящите нарушения на международното хуманитарно право от страна на украинския режим, а тези нарушения се документират и с тях човек може да се запознае дори в социалните мрежи и други източници на информация", каза Лавров.

Русия ще положи всички усилия да осигури на МКЧК достъп до украинските войници, озовали се в плен, увери шефът на руската дипломация.

"За мен е много важно, че каналите за комуникация между моята организация и Руската федерация остават отворени и конструктивни. Бих желала също да ви уверя, че ще се придържам към принципа за неутралност и независимост и ще зачитам поверителността там, където е необходимо", заяви председателката на хуманитарната организация.

Миряна Сполярич изрази надежда, че двете страни ще обсъдят важни хуманитарни проблеми.

"Като ръководител на МКЧК чувам това, което казвате, че възнамерявате да се придържате към международното хуманитарно право, аз самата смятам в работата си да отстоявам това всички държави да спазват задълженията си съгласно Женевската конвенция", добави тя.
Андрей Шарков/БТА