Новоизбраните депутати в 49-ия парламент се събират на първо заседание от 10:00 часа. Шест партии ще имат представители - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, „Възраждане“, БСП, ДПС, и ИТН.

Ето и първите коментари преди официалното откриването на новия парламент: 

Сега няма да предложим председател на НС, заместник обаче ще предложим”. Това заяви Никола Минчев, бивш председател на НС и депутат от ПП.

На въпроса дали ще има кабинет Минчев каза, че предстои да видим. 

Имаме ясни законодателни инициативи и ще се борим за тях от първия ден на новия парламент. Това каза съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков в кулоарите на парламента минути преди откриването на новото народно събрание.

Петков подчерта, че ПП-ДБ ще държат на приемането на промените във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост, приемането ни в Шенген и еврозоната, реформите в правосъдната система.

По въпрос за съставянето на правителство, депутатът отговори: „Нека първо да видим как ще тръгне този парламент. Това, което обещаваме, е, че ще се борим за обещаното преди изборите”.

На този ден, Велика сряда, православните християни трябва да си зададем въпроса дали делата ни съответстват на повелите на Спасителя. Българските политици да си зададат въпроса дали са важни личните интереси и дали трябва да работят в интерес на народа, а не народът да работи за политиците.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев.

Влизайки в Народното събрание българските политици да разберат, че девизът “Съединението прави силата” не е просто лозунг, а е сърцевината, около която се изгражда българската държава и да поддържат българската държава и българската държавност и да не я рушат, защото в нейното име са загинали стотици хиляди българи. Това, което се случва в последните години, е обидно за народа, обидно е и за загиналите за България, добави Гешев.

Ще направим това, което зависи от нас, за да бъде парламентът работещ и да защитим нещата, за които сме влезли в парламента. Това заяви депутатът от „Има такъв народ” Ивайло Вълчев минути преди откриването на 49-ия парламент.

Той отказа да коментира темата за това ще бъде ли съставен кабинет и подчерта, че трябва първо да започнат разговорите за това.

Партиите са длъжни да се разберат. Всяко нещо има своя предел. Това заяви проф. Огнян Герджиков, предава NOVA. „Изчерпа ни се търпението. Не че и други държави не са били в подобна ситуация, но е крайно време да се сложи точка. Все още имам надежда, че ще бъде съставено правителство”, обясни той.

„След като ГЕРБ-СДС заявиха, че готови на всякакви коалиции, остава ПП-ДБ да поемат подадената ръка. Съмнявам се обаче, че ще го направят. Затова трябва да се търси друга посока”, допълни той.

Самата политика е низ от компромиси, не е нищо друго. Това каза Вежди Рашидов от ГЕРБ. На въпрос има ли нещо, което се е променило, той отговори: "Няма голяма промяна. Старите нови политици. Рашидов каза, че всеки път очаквам да има кабинет". 

"Не сме взели решение за кандидат за председател. Първата група по големина - тя има това право. Най-вероятно ще подкрепим Росен Желязков, но нека мине заседанието на групата ни". Това заяви на влизане в парламента депутатът от ДПС Йордан Цонев. "Ако подходят с отговорност към българския избирател, ще имаме кабинет", допълни той.

"Да се съберат тези, които знаят как и онези, които искат да върнат това, което е било отново. Отговорността е тяхна, те спечелиха над 60% от българския вот. Ако отговорността за съставяне на кабинет дойде при нас, тогава ще я поемем. Просто така да подкрепяме правителство... За какво?". Това заяви депутатът от БСП Георги Свиленски.

Той заяви, че левицата няма да предлага кандидат за председател на Народното събрание. Кристиан Вигенин е предложението им за зам.-председател. „Няма да приемем бюджет, който ограничава разходите.

Нашите приоритети са още работата по Плана за възстановяване и спирането на военната помощ за Украйна”, заяви Свиленски. Той е категоричен, че разговори между партиите трябва да има.

„Очаквам да оставим всички патологии навън - дали ще е патологична омраза или патологичен нарцисизъм”. Това заяви на влизане в сградата на Народното събрание в първия ден на 49-ия парламент депутатът от ГЕРБ Даниел Митов.

„Очаквам разум, очаквам отговорност от този парламент. От тук нататък ще видим какво ще стане. Нямам представа какво ще правим”, допълни Митов. Неговата колежка от ГЕРБ и бивш земеделски министър Десислава Танева каза накратко за надеждата си за предстоящото Народно събрание: "Очакванията са ми да има разум”.

„Очаквам да бъдем диалогични и национално отговорни”. Това заяви на влизане в сградата депутатът от ГЕРБ-СДС и лидер на СДС Румен Христов. Той не коментира изборът на председател на парламента.
БГНЕС/ nova.bg