избори
избори / БГНЕС
Нормално е започнал изборният ден в Ловешка област, но с много смени на членове на СИК, съобщи за БТА председателят на Районната избирателна комисия /РИК/ Валентина Недялкова.

По думите ѝ има много болни членове на СИК и се налага смяната им. Някои комисии ще работят с по-малко членове, като тази в ковид отделението в МБАЛ - Ловеч, тъй като не могат да се намерят заместници, добави Недялкова.

Тя каза още, че сутринта е имало на места проблеми с машините, но те са отстранени своевременно.

В Ловешка област с право на глас на балотажа на президентските избори са 118 419 избиратели, секционните избирателни комисии /СИК/ са 269. Машинно може да се гласува в 176 избирателни секции, като в 11 от тях са разположени по две машини. Общо за областта са доставени 187 машини.

Най-голямата избирателна секция е в село Кирчево, а най-малката е в село Славщица, община Угърчин.

В областта са сформирани пет подвижни секции за гласуване на избиратели с увредено зрение и затруднения в придвижването - Ловеч, Луковит, Тетевен, Троян и Угърчин. Три са подвижните избирателни секции за хора, поставени под карантина - в Ловеч, Луковит и Троян. В ковид отделения също са разкрити три СИК.

Секционни избирателни комисии има и в ловешкия затвор, Дома за възрастни с физически увреждания в село Сливек и в Дома за стари хора "Върбовка", както и още шест в лечебни заведения в областта.

Назначени са над 2100 членове на СИК.

За реда и спокойствието в изборния ден ще се грижат около 400 служители на МВР.