Най-вероятно ще има балотаж между кандидатите за президент Румен Радев и Анастас Герджиков - показват данните от национално представително проучване на Центъра за анализи и маркетинг, направено между 6 и 10 октомври сред 812 души.

Според данните намеренията за гласуване за Румен Радев са 49,5 на сто, за проф. Анастас Герджиков - 22,3 на сто, за Мустафа Карадайъ - 9,1 на сто, за Лозан Панов - 7,5 процента.

"Румен Радев може да спечели на първи тур, но тази вероятност е много малка - трудно ще събере над 50 процента, защото ще има голямо разпиляване на гласовете", коментира Юлий Павлов. "Другото изискване е да гласуват повече от половината избиратели по списък, тоест трябва да гласуват 3 350 000, което ми се струва непостижимо", смята той и прогнозира балотаж между Румен Радев и Анастас Герджиков.

Вече са ясни номерата в бюлетините за изборите 2 в 1

Данните на Центъра за анализи и маркетинг показват, че на парламентарните избори за ГЕРБ-СДС заявяват, че ще гласуват 24,2 на сто от твърдо решилите да отидат до урните, а "БСП за България" е втора с 15,8 процента. "Продължаваме промяната" би получила 12,8 на сто, "Има такъв народ" - 11,7 на сто, ДПС - 11 процента, ДБ - 10,3 на сто, "Изправи се БГ!Ние идваме" - 3,2 на сто, сочат данните.

Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг уточни, че към момента "Изправи се БГ!Ние идваме!" не влиза в парламента, но трябва да се има предвид и статистическата грешка и с кампания има възможност да прескочи 4-процентната бариера.

"Разликата между ГЕРБ и БСП е над 8 процента, тя е извън статистическата грешка и практически е нестопяема, разликата между БСП и "Продължаваме промяната" е три процента, тя също е извън статистическата грешка, но е стопяема", обясни анализаторът.

„Екзакта” : ГЕРБ е първа политическа сила, три парти си оспорват второто място

Според него "Продължаваме промяната" имат голяма периферия и какво ще се случи с нея и с тези, които сега са решили да гласуват за тях, не може все още да се каже.

Приблизително равен дял хора са твърдо решилите да гласуват и са решили за кого - 51,3 на сто за парламентарните избори и 52,1 на сто за президентските. Юлий Павлов уточни, че все пак изследването не взема предвид гласовете от чужбина, но според него финалната активност ще бъде под 50 процента, още повече като се има предвид ситуацията с коронавируса.
БТА