червило
червило / iStock/Getty Images
Червилото е един от задължителните продукти декоративна козметика и почти всяка дама притежава поне едно. Но замисляли ли сте се някога, какво количество поглъщате при всяко нанасяне? Средно всяка жена изяжда между 1 и 4 килограма червило през целия си живот. Разбира се, тези цифри варират спрямо това колко често използвате продукта, но със сигурност всяко момиче приема немалко количество от него. Все пак червилата не изчезват мистериозно от устните - те постепенно се размазват и попадат директно в организма.

Прием на токсини

По-стряскащото от това, че количеството изядено червило през целия живот на една жена е доста голямо, е това, че се поглъщат продукти с лош състав, с наличие на множество токсини и вредни вещества. Те могат да съдържат високи нива на тежки метали, парабени и химикали и колкото по-бързо изчезва от устните, толкова по-голямо количество се приема от организма.

червило

Според направено проучване, ако жена нанася червило върху устните си два пъти дневно, то тя поглъща средно 25 мг. продукт дневно или около 0,38 кг. годишно. И ако се стараете да живеете здравословно, консумирате чиста храна, която не съдържа токсини и тренирате ежедневно, то тогава спрете да си вредите с продуктите, които нанасяте директно върху устните си!

Можем ли да избегнем приемането на токсини?

Не е нужно да се отказвате от цветните, плътни и съблазнителни устни! Насочете се към червило с органичен състав или такова, което е устойчиво на размазване, създадено да издържа през целия ден (при това само върху устните ви, без да попада никъде другаде), независимо дали приемате храна или консумирате напитки.

червило


Този факт засяга ли балсамите за устни?

Всъщност, този тип продукти носи други грижи, особено ако съставът включва минерални масла. Минералното масло или т. нар. петролното желе често е източник на въглеводороди, които натрупвайки се в тялото, могат да причинят сериозни здравословни проблеми.

Някои от съставките в конвенционалните червила, които могат да окажат негативно влияние върху здравето ви:

Methylparaben - забранена съставка в Европа, тъй като може да бъде канцерогенна, като същевременно засяга ендокринната система;
Retinyl Palmitate - свързва се с някои видове рак и може да доведе до репродуктивни проблеми, също така не е безопасна за бременни жени;
Polyparaben - изследвания показват, че може да бъде нарушител на ендокринната система.

Сигурни сме, че следващият път, в който пазарувате и се спрете на поредния неустоим нюанс, първо ще погледнете състава, замисляйки се за дългосрочните ефекти, които го придружават!