/ netinfo
Нови възможности за партньорство и финансиране на проекти за градско развитие на София чрез финансови инструменти ще бъдат представени в рамките на срещата-дискусия „Бъдещето на Кохезионната политика на Европейския съюз и възможностите за градско развитие на София“.

Дискусията, която ще премине под формата на граждански диалог, се организира от Областен информационен център – София в рамките на национална кампания на мрежата от Областни информационни центрове в цяла България и ще се проведе на 15.10.2018 г., от 16.00 часа в Бална зала на хотел „ИнтерКонтинентал“ в София.

Основен акцент ще бъде обхватът на Фондовете за градско развитие по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. Експерти на Фонд за устойчиви градове ще разяснят какъв тип проекти за градско развитие, енергийна ефективност и туризъм в София ще бъдат финансирани с ресурс от 134,23 млн. лв., а вече реализирани успешни проекти в сферата на градското развитие, подкрепени с финансови инструменти, ще бъдат представени в последната част от събитието.

По време на форума ще бъде очертана и рамката на преговорите по следващия 7-годишен бюджет на ЕС. Евродепутатът Андрей Новаков, в качеството на главен преговарящ по основния регламент за европейските фондове след 2020 г., ще разкаже за възможностите за инвестиции и развитие на страната ни чрез европейско финансиране през периода 2021 – 2027 г.

Дискусията ще търси отговори на въпроси като: Каква е позицията на страната ни в преговорите по определянето на Многогодишна финансова рамка на ЕС? Отговаря ли на нуждите на България разпределението на бюджета и фокусът на инвестициите, определени от ЕК? Всички присъстващи ще могат да зададат своите въпроси към официалните участници – представители на публичния сектор и финансови институции, ангажирани с европейските политики и фондове.

Събитието е отворено за граждани и медии.