/ unsplash.com
Банята е едно от най-важните помещения в дома, осигуряващо лично пространство за хигиена и релакс. Идеално е обаче тя да бъде не само красива и функционална, но и достъпна за хора от всички възрасти и способности. Тук на помощ идват принципите на универсалния дизайн и подходящия подбор на мебели за баня

Как да постигнете универсален дизайн?

Универсалният дизайн е концепция за създаване на продукти и пространства, които могат да бъдат използвани от възможно най-широк кръг хора, независимо от възрастта, ръста, физическите способности, сетивата или когнитивните умения. В контекста на банята това означава създаване на среда, която е безопасна, удобна и лесна за използване от всички, включително:

● Хора с нарушения на подвижността, използващи инвалидни колички или други помощни средства
● Възрастни хора с намалена подвижност или сила
● Деца от различни възрасти
● Хора с нарушения на зрението
● Хора с нарушения на слуха
● Хора с когнитивни увреждания

баня
unsplash.com


Ползите от създаването на баня с универсален дизайн:

● Независимост: Достъпната баня позволява на хората с увреждания да се грижат за себе си по-лесно и независимо, повишавайки качеството им на живот.

● Безопасност: Универсалният дизайн намалява риска от падания и наранявания в банята.

● Дългосрочна инвестиция: Банята с универсален дизайн е подходяща за хора от всички възрасти и етапи от живота. Ще спестите пари от бъдещи модификации, за да я направите по-достъпна.

● По-висока стойност на имота: Достъпните бани са по-атрактивни за потенциални купувачи, особено за семейства с малки деца или възрастни членове.

Основни принципи на универсалния дизайн

Дизайнът на банята трябва да бъде полезен за всички хора, независимо от техните способности. Всички елементи трябва да са достъпни и лесни за използване. Тя е добре да се адаптира към различни нужди и предпочитания. Например, използвайте регулируеми душ глави, огледала или държачи за кърпи. Дизайнът й се очаква да бъде ясен и лесен за разбиране. Използвайте прости форми, контрастни цветове и обозначения, които са лесни за четене. Елементите в банята трябва да се използват лесно, без да се изисква прекомерна сила. Използвайте лостове за кърпи, които се издърпват лесно, и врати, които се отварят и затварят с лек натиск.

баня
unsplash.com

Помещението трябва да има достатъчно пространство, за да може човек удобно да маневрира с инвалидна количка, проходилка или помощно средство за ходене. Осигурете достатъчно пространство пред тоалетната, ваната и душа, за да се прехвърлят хората с увреждания. Уверете се, че ключовите елементи като тоалетната, мивката, душът и ключовете за осветление са монтирани на подходяща височина, за да бъдат достъпни за хора от различни височини, седнали или прави. Използвайте контрастни цветове между стените, пода и елементите, за да бъдат по-лесни за разграничаване, особено за хора с нарушения на зрението.

A за да гарантирате дълготрайността, функционалността и естетиката на вашата баня с универсален дизайн, изберете висококачествени мебели за баня. Фирми като Geraka предлагат широка гама от стилни и издръжливи шкафове, душ кабини, вани и аксесоари. Инвестирайки в качествени мебели, вие ще създадете не само красиво и достъпно място, но и такова, което ще ви служи вярно в продължение на години. Разгледайте Герака -
Магазин за баня в София
.

Създаването на универсален дизайн е инвестиция в бъдещето. Това не само ще подобри качеството на живот на хората, но и ще направи вашата баня по-функционална и удобна за всички членове на семейството, гости и посетители. Като следвате принципите на универсалния дизайн, можете да създадете красива, безопасна и достъпна баня, която ще се радвате да използвате през годините.