Електронните спортове продължават да правят стъпки напред в създаването на индустрия за милиони долари, а благодарение на популярността на същите, спокойно забелязваме, че скоро събитията ще имат място дори в телевизионния ефир, макар и повечето почитатели да странят значително от този информационен канал. С оглед на това, трябва да обърнем внимание на събитието, организирано от платформата Ultimate Gamer. Тази година екипът ще търси най-добрият геймър на планетата, а самото събитие ще бъде отворено за всеки електронен атлет. Стартът на този турнир ще бъде даден на 1 март и организаторите съобщават, че вече около 2 милиона играчи са се записали.

Както много други брандове в тази индустрия, целта на заниманието е да се изгради общество на геймъри и почитатели, което да се радва на предложената база и провеждащите се турнири в нея. Поставянето на ранг и определянето на качество по време на игра също е особено впечатляващо. Самото събитие ще продължи няколко месеца, а финалите са планувани чак за есента. Всички играчи ще се борят за дял от наградата - 1 милион долара – а тя ще се разпределя между първите 200 души.

Тук обаче идва и интересната подробност. Повечето турнири са профилирани изцяло само на базата на едно заглавие или игра. В този турнир се изисква от всеки играч да покаже качеството на 5 заглавия: League of Legends, Rainbow Six Siege, Call of Duty Warzone, Madden 21, Fortnite, NBA 2k21, Volorant, Tekken и дори това не са всичките, защото организаторите все още преговарят за други две допълнителни заглавия. Вниманието на букмейкърите също не е по-малко, особено след като разберем, че залозите на електронни спортове са все по-популярни сред аудиторията. Секция с електронни спортове можем да открием дори в платформата на Уинбет България и най-вероятно ще имаме възможност да правим прогнози и за този турнир, след като операторът отдавна проявява интерес към по-мащабните платформи.

Системата на Ultimate Gamer също не е никак лоша, всеки играч ще бъде оценяван на база представянето си във всяка игра, резултат се събира и електронните атлети с най-много точки влизат директно в подялбата на наградния фонд. Знаем, че победителят ще получи сумата от 300 000 долара, докато вторият получава възможност за 150 000 долара. Останалите 200 души ще получат парична награда, за която още не знаем каква стойност може да има - липсва и формула, по която да се изчислява. Малко преди този турнир, електронните атлети имат покана за участие в така наречените Ultimate Gamer Champion Series.

Това е друг турнир на същият представител, в който обаче всеки регистриран участник трябва да заплати вход от 10 долара, а наградният фонд е около 5 хиляди долара и възможност за участие директно във втората фаза на Ultimate Gamer турнира за търсенето на най-добрият играч. Макар и да звучи странно, разбираме и още една подробност, ако професионалните играчи са около 2 милиона записани, то зрителите трябва да са много повече и последните проучвания показват точно това. Интересът на електронните спортове беше видим през изминалата година, а през следващите ще видим още по-сериозна експанзия и очаквано - повече турнири за премерването на силите.