/ iStock/Getty Images
В условията на извънредно положение всеки аспект от обичайния живот търпи промени. Обстановка принуди и МОН да имплементира алтернативна форма на онлайн обучение, за каквато отдавна се говореше. В известен смисъл, ситуацията ускори тестването и въвеждането на уроците по интернет, а само времето ще покаже дали опитът е бил успешен.

В тази връзка обаче бихме искали да ви представим един много любопитен пример за находчив учител, успял да използва всички средства на онлайн пространството, за да обясни нагледно принципите на предмета, който преподава.

Чарлз Кумбър е преподавател по математика в Гимназията по изкуствата Отай Ранч, Сан Диего. Той стана изключително популярен в интернет пространството и вече носи титлата „герой на извънредното положение“, защото успя да използва виртуалната реалност за целите на ефективното обучение.

Г-н Кумбър и неговите ученици са поставени в условията на карантина и училището им е затворено, подобно на учебните заведения в България. За да може все пак да предаде материала на своите седмокласници, находчивият учител решава да използва виртуалното пространство на една от най-популярните игри – Half Life, и по-точно версията Half Life: Alyx.

Виртуалната реалност отдавна заема съществена част от ежедневието на модерния човек, а развитието на технологиите в тази насока бележи напредък с всеки изминал ден. Самите електронни игри вече не са просто забавление, а са електронни спортове, на които реномирани букмейкъри като Bet365 дори предлагат залози. Досега обаче никой не се бе сещал да ги използва за обучение.

онлайн обучение
iStock/Getty Images

Това, което прави г-н Кумбър толкова готин, е фактът, че той е достатъчно запознат с играта и възможностите, които тя предлага. Самата игрова кампания може да бъде завършена за около 10-15 часа от опитен играч, но не тук се крие тайната ѝ. Мисията започва в кабинет с много мръсен прозорец.

Именно тук мислещият нестандартно учител е съзрял чудесна възможност. Освен прашното стъкло, което може да послужи като черна дъска, персонажът в играта може да открие маркери и гъба за изтриване. Като истински математик г-н Кумбър се е възползва от шанса си.

Търпеливо и подробно, подобно на действителен урок в училище, той преподава на своите ученици в седми клас урок по геометрия. В него обяснява нагледно принципите на допълнителните и допълващите се ъгли, както и на вертикалните ъгли. За да могат децата да усвоят по-лесно материала, той го обяснява нагледно, чертаейки върху прашното стъкло в Half Life.

В началото урокът е заснет с игрива нотка, като г-н Кумбър използва VR очилата си, за да представи заобикалящата го среда накратко. После обаче започва истинското преподаване. Обясненията са систематизирани и нагледни, а алтернативната среда само спомага за интереса на учениците.

Само за седмица видеото има 636 хиляди показвания гледания и се сочи за пример в целия свят. Всъщност, находчивият учител има цял YouTube канал, който се казва Класната стая на Кумбър. Записаните уроци са отворени и ако детето ви или вие знаете английски език, може да са ви много полезни точно сега. Това е поредното доказателство, че усложнената обстановка има и своите положителни страни. В крайна сметка, именно ограниченията раждат най-великите идеи.